Приближавање процеса европских интеграција грађанима Србије

22. јaнуар 2015. |

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да ће главни задатак Савета координационог тела за процес приступања Србије ЕУ у наредном периоду бити приближавање процеса европских интеграција грађанима Србије.

Јоксимовић је, након састанка тог тела у Палати Србија, рекла да је том приликом договорено да свака преговарачка група у наредних месец и по дана, изнесе преглед најважнијих питања која ће се решавати у одређеној области, попут образовања, пољопривреде и правосуђа. На тај начин, како је објаснила, грађани Србије моћи ће да оцене напредак Србије на путу ка ЕУ, јер ће на разумљив начин бити представљени сви кораци у придруживању.

Често када говоримо о поглављима и преговарању, говоримо о бројевима који грађанима не значе много. Они не знају шта се тиме мења у нашем дневном животу, а то је важно због транспарентности процеса европских интеграција, рекла је она.

Према њеним речима, грађани подржавају европски пут Србије, али да би још боље разумели тај процес и донели одлуку о томе шта је добро или да ли има сумње, важно је да се он представи конкретним примерима.

Јоксимовић је констатовала да Србија има добре преговарачке групе у процесу евроинтеграција, административни капацитети су на високом нивоу, а радиће се на још бољој координацији.

Србија је, како је навела, прва земља која је усвојила оквирни споразум за коришћење ИПА II фондова, што је 1,5 милијарди евра за наредних седам година, односно од 200 милиона до 210 милиона евра по години.То грађани треба да разумеју као видљиву корист европских интеграција. Објаснићемо ко све може да аплицира, зашто, због чега је то важно и у којим секторима, додала је она.

Шеф Преговарачког тима за преговоре о приступању Србије ЕУ Тања Мишчевић истакла је да ће 2015. година бити тешка и значајна година у процесу евроинтеграција, уз напомену да ће се ући у нову фазу преговарачког процеса који носи нову врсту докумената и организовања сарадње и транспарентности. У наредне две недеље завршићемо 30 поглавља са скрининзима, а половина од тих поглавља добиће прве нацрте извештаја са скрининга, након чега ћемо проверавати у њима изнете податке, рекла је Мишчевић.

Она је објаснила да ће у наредне две недеље бити завршена и друга верзија акционог плана за Поглавље 24.Онда почињемо да припремамо преговарачке позиције за већи број поглавља како бисмо се припремили за њихово отварање, поручила је Мишчевић.

Савет координационог тела обавља послове у вези са питањима у процесу приступања Србије Европској унији. Ово тело, поред министра задуженог за ЕУ интеграције, чине и шеф Преговарачког тима за преговоре о приступању Србије ЕУ, председавајући 35 преговарачких група и државни секретари из министарстава чији представници не руководе преговарачким групама.

Такође, у саставу овог савета су и представник Народне банке Србије (НБС), заменик директора и координатор за фондове Европске уније у Канцеларији за европске интеграције и представник Републичког секретаријата за законодавство.