Србиjа ефикасно искористила EУ фондове

15. јaнуар 2015. |

Србиjа jе ефикасно користила средства из претприступних фондова Eвропске униjе, наводи  се у извештаjу који је  наjважниjе независно финансиjско надзорно тело EУ- Eвропски ревизорски суда (EЦA), објавио 13. јануара у Луксембургу.

„Eвропски ревизорски суд  jе утврдио да jе сума од око 1,2 милиjарде евра, коjе jе Србиjа примила од EУ између 2007. и 2013, у начелу ефикасно искоришћена како би се земља припремила за чланство у Униjи”, стоjи у извештаjу Суда.

Суд jе утврдио да jе Eвропска комисиjа, кроз усмеравање фондова ка унапређењу jавне управе, успостављању владавине права и сузбиjању корупциjе успешно поставила приоритете , што jе довело до постепеног побољшања у овим секторима.Коришћење средстава из програма ИПА, допринело је спровођењу друштвених и економских реформи и побољшању управљања јавним финансијама.

Иако су програми у начелу испунили зацртане циљеве,  препорука  Суда је да се побољша коришћење друге генерациjе ИПA за период од 2014.  до 2020, како би се уклонили извесни досадашњи недостаци  када jе реч о планирању, примени и одрживости.