Одржан скуп Инструмент за претприступну помоћ ИПА II 2014-2020: Нове могућности и нови изазови у процесу преговора Србије са Европском унијом”

10. децембар 2014. |

Нема застоја у процесу преговора Србије и ЕУ о чланству, а Србија треба да искористи средства из европских фондова да достигне потребне политичке и економске критеријуме Уније, изјавио је шеф Делегације Европске уније Мајкл Девенпорт на јучерашњoj конференцији „Инструмент за претприступну помоћ ИПА II 2014-2020: Нове могућности и нови изазови у процесу преговора Србије са Европском унијом”, у организацији Европског покрета у Србији и уз финасијску подршку Фондације Фридрих Еберт.

Говорећи о значају коришћења претприступних фондова, Девенпорт је навео да се помоћу тих средстава могу изградити демократске институције, што би омогућило да се успостави владавина права и реформише правосуђе. Према његовим речима, средства из ИПА II фондова ће моћи да се користе у периоду од 2014. до 2020. године за подршку администрацији, за модернизацију образовања или здравства.

Према речима заменика директора Канцеларије за европске интеграције Срђана Мајсторовића, ови фондови треба да представљају покретачку снагу реформи јер ће финансирати секторске политике.

„Србији ће у наредних пет година бити доступна финансијска средства у износу око милијарду и по евра. Очекивано је да ће годишња додела средстава износити нешто изнад 200 милиона евра”, рекао је Мајсторовић и додао да ће државе кандидати моћи да користе и резервна средства намењена онима који покажу способност и припремљеност за програмирање и планирање ИПА програма.

Генерални секретар Европског покрета у Србији Маја Бобић рекла је да финансијска подршка ЕУ има циљ да подржи усклађивање законодавства Србије са тековинама Уније, као и уређивање државе и друштва по европским мерилима и стандардимa.

Конференција „Инструмент за претприступну помоћ ИПА II 2014-2020: Нове могућности и нови изазови у процесу преговора Србије са Европском унијом” одржана је у циљу подизања нивоа знања о значају изградње капацитета на свим нивоима како би се средства доступна из претприступних преговора што ефикасније искористила и допринела развоју наше земље.

Европска унија је донела нови вишегодишњи финансијски оквир за период 2014-2020, а Србија ће као земља кандидат за чланство у ЕУ, наставити да прима претприступну помоћ и у овом периоду. Очекује се да нови инструмент за претприступну помоћ настави да подржава земље кандидате и потенцијалне кандидате у припремама за чланство, као и у усклађивању сопствених привреда и институционалног оквира са стандардима и политикама које важе у ЕУ.

На Конференцији јепредстављена публикација Водич кроз Инструмент за претприступну помоћ ИПА II 2014-2020.