Одржан скуп „Нове могућности и нови изазови у процесу преговора Србије и ЕУ”

10. децембар 2014. |

Нема застоја у процесу преговора Србије и ЕУ о чланству, а Србија треба да искористи средства из европских фондова да достигне потребне политичке и економске критеријуме Уније, изјавио је шеф Делегације Европске уније Мајкл Девенпорт на јучерашњем скупу Европског покрета у Србији „Нове могућности и нови изазови у процесу преговора Србије и ЕУ”.

Девенпорт је рекао да су сада завршени скрининзи за 23 од 35 преговарачких поглавља и да се тренутно ради на акционим плановима за поглавља 23 и 24. Говорећи о значају коришћења претприступних фондова, Девенпорт је навео да се помоћу тих средстава могу изградити демократскеинституције, што би омогућило да се успостави владавина права и реформише правосуђе. Према његовим речима, средства из ИПА II фондова ће моћи да се користе у периоду од 2014. до 2020. године за подршку администрацији, за модернизацију образовање или здравства.

Према речима заменика директора Канцеларије за европске интеграције Срђана Мајсторовића, не постоји никакав застој у процесу европских интеграција Србије. Када је реч о ИПА II, Мајсторовић је рекао да ти фондови треба да представљају покретачку снагу реформи јер ће финансирати секторске политике.

„Србији ће у наредних пет година бити доступна финансијска средства у износу око милијарду и по евра. Очекивано је да ће годишња додела средстава износити нешто изнад 200 милиона евра”, рекао је Мајсторовић и додао да ће државе кандидати моћи да користе и резервна средства намењена онима који покажу способност и припремљеност за програмирање и планирање ИПА програма.

Генерални секретар Европског покрета у Србији Маја Бобић рекла је да финансијска подршка ЕУ има циљ да подржи усклађивање законодавства Србије са тековинама Уније, као и уређивање државе и друштва по европским мерилима и стандардим