Одобравање програма које финансира ЕУ до јуна 2015. године

07. новембар 2014. |

Писање програма за пројекте који се финансирају средствима ЕУ за период од 2014. до 2020. године у завршној је фази и очекује се да би до половине идуће године могли да буду одобрени, изјавила је јуче помоћник директора Канцеларије за европске интеграције Санда Шимић. Први конкурси, односно први позиви за подношење пројеката биће објављени крајем 2015. године, рекла је Шимић на састанку представника коморског система Србије и Канцеларије за европске интеграције посвећеном пројектима који се финансирају из средстава ЕУ и других облика развојне помоћи, који је одржан у Привредној комори Србије.

Након завршетка фазе писања, како је објаснила, пројекти се шаљу на одобравање представницима ЕУ. Шимић је казала да постоји осам тематских приоритета за прекограничне програме и 11 за транснационалне програме који ће бити финансирани из фондова бесповратне помоћи ЕУ. Корисницима из Србије и других земаља у региону најзанимљивији су тематски приоритети који се односе на запошљавање, заштиту животне средине и управљање ризицима, саобраћај, туризам, култура, природно наслеђе...

Говорећи о разлици између пројеката који су одобрени у периоду 2007. до 2013. године, она је навела да је за период од 2014. до 2020. начињена скоро иста секторска подела, али да су само приоритети прекомпоновани. У периоду од 2007. до 2013. године финансирано је осам програма прекограничне сарадње, а основана су два функционална заједничка техничка секретаријата, успостављен систем процедура, а искоришћеност средстава била је 90 одсто. За тај период финансирања објављена су 22 позива а било је око 3.000 пријављених пројеката, од којих су уговорена 642 пројекта у вредности од око 73 милиона евра, навела је Шимић. Од укупног броја пројеката, седам одсто су спроводиле привредне коморе, а највише пројеката је „отишло" локалним самоуправама И невладиним организацијама.

Директорка Сектора за економске односе са иностранством Привредне коморе Србије Александра Станаревић рекла је да је Центар за управљање пројектима, који функционише у оквиру тог сектора, покренуо сарадњу са локалним самоуправама и да су одржани бројни састанци како би се активности у том погледу подигле на виши ниво. Она је приметила да ни општине ни градови у Србији немају довољно кадрова кад је у питању писање пројеката, а да је један од циљева да се ажурира база података да би се имале правовремене информације. Додала је и да се тренутно реализује 17 пројеката који се финансирају средствима ЕУ, а за које су могле да аплицирају ПКС и регионалне привредне коморе.