Влада Србије усвојила Информацију о формирању радних група за преговоре о Споразуму о стабилизацији и придруживању

20. мај 2005. |

Београд, 20. мај 2005 - Влада Републике Србије усвојила је на седници одржаној у четвртак 19. маја Информацију о потреби образовања радних група с циљем израде преговарачких позиција за преговарање о Споразуму о стабилизацији и придруживању између Србије и Црне Горе и Европске уније.

Информацијом је предложено формирање шест радних група - за робе, за пољопривреду, услуге, слободно кретање капитала и финансијску сарадњу, за хармонизацију закона, за прелазне и завршне одредбе, као и радна група за преамбулу и политичку сарадњу.

Имајући у виду да се преговори о Споразуму о стабилизацији и придруживању односе на рокове за поступну либерализацију наше привреде и усклађивање законодавства, радне групе имаће задатак да израде квалитетну и осмишљену преговарачку платформу како би у значајној мери утицале на те рокове, као и да пруже стручну подршку преговарачком тиму Владе, који предводи потпредседник Владе Србије Мирољуб Лабус.

Радне групе имаће задатак да утврде листу осетљивих производа, анализирају утицај либерализације на поједине секторе, одреде темпо и обим усклађивања законодавства са прописима ЕУ. Такође, дефинисаће сарадњу у појединим политикама а у сарадњи са Владом Црне Горе, прецизно ће утврдити преговарачку позицију о преамбули и политичком делу Споразума, с обзиром да овај део документа може да утиче на брзину и квалитет каснијег приступања ЕУ.

Влада је задужила Министарство финансија, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарство за економске односе са иностранством и Канцеларију за придруживање Европској унијида у року од 15 дана, предложи састав радних група, на нивоу помоћника министра. Обавеза ова три министарства и Канцеларије је и да се укључе у рад свих радних група, као и да сачине предлог платформе за преговоре о СПП

Канцеларија за придуживање ЕУ обавезна је да координира рад свих радних група и да до 15. августа ове године о резултату њиховог рада обавести Владу Републике Србије.