Преко андроид апликације до више информација о ЕУ

29. октобар 2014. |

Грађани Србије, пре свега млади, убудуће ће моћи да путем андроид апликације за мобилне телефоне сазнају више о Европској унији и преговорима о чланству, као и о образовању и раду у ЕУ, речено је 29. октобра на представљању апликације на Сајму књига у Београду. Апликација треба да на једноставан начин представи европске интеграције Србије и саму ЕУ и приближи их грађанима, а базирана је на истраживању о томе шта младе највише интересује у вези са Унијом.

"Циљ је да се на најбољи начин представи процес европских интеграција и шта доноси чланство у ЕУ", рекла је представница Београдске отворене школе (БОШ) Данијела Божовић на представљању апликације на штанду Делегације ЕУ у Србији.

Помоћница директорка Канцеларије за европске интеграције Ивана Ђурић је рекла да је апликација за мобилне телефоне "Европа за понети" бесплатна и да ју је припремила Београдска отворена школа, уз подршку Канцеларије за европске интеграције.

Данијела Божовић је рекла да апликација, поред тога што младима треба да приближи ЕУ и процес интеграција, садржи и информације о образовању, волонтирању и раду ЕУ, као и програмима Уније и путовањима.

Процес интеграција је представљен у одељку "Како до ЕУ", а практична питања о Унији у одељку "Иза ћошка", док су њена структура, институције и начин доношење одлука представљени у одељку "Треба да знаш".

Одељак "ЕУкључи се" садржи информације о образовању, волонтирању и раду у ЕУ, као и програмима за младе попут Еразмуса, а апликација упућује на сајтове и контактне тачке за даље информисање попут портала мреже европских академских институција.

На представљању је речено да апликација садржи и одељак "Планирај" који се односи на конкурсе за студијске пројекте, стипендије и семинаре који ће се редовно ажурирати.

Грађани ће моћи и да постављају питања путем електронске поште а одговори на најчешћа питања ће бити додати у апликацију која је сачињена на основу онлајн упитника и фокус група о томе шта млади желе да знају о ЕУ.

Путем апликације грађани ће моћи и да дођу до вести о ЕУ и преговорима о чланству Србије и ЕУ, а моћи ће да у делу апликације "Буди у току" одаберу из које од четири категорије вести желе да их добијају.

Канцеларија за европске интеграције је на Сајму књига представила и нова издања публикација "Како, зашто, да ли, када... ЕУ?" са одговорима на најчешћа питања грађана и "Буквар европских интеграција" са појмовима о ЕУ и интеграцијама.

Апликација "Европа за понети" можете да преузмете са линка:

https://play.google.com/store/apps/details?id=rs.bos.evropazaponeti&hl=en