Омладински форум „Нова генерација за проширење ЕУ“ у Београду, Пироту и Новом Саду

24. октобар 2014. |

Омладински форум поводом почетка пројекта “Нова генерација за проширење ЕУ”, који је покренуо Европски центар за мир и демократију (ЕЦПД) Универзитета за мир,  у сарадњи са Удружењем европских пограничних региона (АЕБР), Удружењем младих Србије (ОСС), Еврорегионом Нишава и Еврорегионом Дрина, биће одржан од 25. до 30. октобра 2014. у Београду, Пироту и Новом Саду. У оквиру форума, у Београду ће 26. октобра бити одржан округли сто „Прекогранична сарадња као покретачка снага у побољшању кохезије и одржању мира“, на коме ће учествовати  и помоћник директора Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије Санда Шимић, која ће говорити на тему „Десет година европске територијалне сарадње у Републици Србији“.

На форуму који  је намењен младима из пограничних области, биће речи о проширењу ЕУ, прекограничној сарадњи, социјалној, економској и територијалној кохезији, помирењу, толеранцији и безбедности. Циљ целокупне иницијативе је да младе из пограничних области обучи како да се укључе и покрену сопствене пројекте, да им укаже на њихов значај у развијању добросуседских односа и одржавању мира, као и да допринесе стварању мреже Младих лидера из пограничких области. Анализа ситуације на Балкану показала је да, упркос бројним иницијативама, у  пограничним областима нема довољно младих лидера који би покренули и спровели у дело прекограничне пројекте.

Прекогранична сарадња је један од кључних фактора који доприноси економској, социјалној и територијалној кохезији Европе, посебно када је реч о повезивању старих са новим земљама чланицама, државама кандидатима, као и онима које се налазе у суседству ЕУ. Прекогранична сарадња је већ више од пола века моћно средство одржавања мира и изградње добосуседских односа у европским оквирима.

За више информација о пројекту посетите: 

http://www.aebr.eu/en/events/events_detail.php?event_id=453