Извештај ЕК представљен у Привредној комори Србије

14. октобар 2014. |

Представљајући привредницима Извештај о напретку Србије за 2014. годину, Мајкл Давенпорт, шеф делегације ЕУ у Републици Србији, оценио је да одлука Владе Србије да посебну пажњу посвети презентовању тог извештаја, говори о јасном опредељењу Србије на путу ка ЕУ.

Мајкл Давенпорт је оценио да, упркос тешкоћама и изазовима, преговори теку по плану и да није било губљења времена у процесу скрининга, а то је, како је нагласио, захтевало добру координацију Владе. Европска унија је и даље посвећена политици проширења, а ниво ангажовања између Србије и ЕУ у том смислу је подигнут, оценио је Давенпорт.

Страним инвеститорима у првом плану је будућност њихове инвестиције, рекао је Давенпорт, оцењујући да је ниво инвестиција из земаља ЕУ висок и има тенденцију раста. Као један од позитивних корака Србије у правцу будућег чланства у ЕУ, Давенпорт је навео нормализацију односа Београда и Приштине, али и посвећеност Владе да ради и на другим поглављима. Иако се поглављима 23 и 24 посвећује велика пажња, подједнако су важна и остала поглавља и питања као што су, на пример, успостављање владавине права и борба против корупције.

Шеф сектора за европске интеграције Делегације ЕУ Фрејк Јанмат рекао је да у економском делу постоје две важне тачке - успостављање функционалног слободног тржишта и спремност Србије да издржи конкуренцију кад једном постане чланица ЕУ.

Када је реч о слободном тржишту, Јанмат је навео да је приметно да у Србији постоји консензус да се оно успостави, и нагласио да су у Србији већ усвојени важни реформски закони о раду, приватизацији, стечају, пензијском систему.

Коментаришући способност Србије да издржи конкуренцију кад једном приступи ЕУ, он је рекао да је земља већ интегрисана у европски систем, јер је 62 одсто своје трговине има са ЕУ.

Као позитиван помак, Јанмат је навео и то што је Народна банка Србије инфлацију држала на ниском нивоу у 2014. "У 2013. је инфлација била релативно висока и достигла је готово осам одсто. Ове године је инфлација у циљаним границама, па чак и испод границе, што је добар сигнал инвеститорима да дођу у Србију", рекао је Јанмат.

Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде рекао је да ову владу разликује то што процес ЕУ интеграција посматра као процес успостављања стандарда. Извештај ЕК показује да је направљен искорак и значајан напредак на пољу реформи, нагласио је Стевановић, указујући да нас тек чекају тешке одлуке и решавање проблема најболеснијег дела привреде. Други велики посао је реструктурисање јавних предузећа и подизање ефикасности тог сектора. И у сектору малих и средњих предузећа кренуло се помало напред, али се тек очекује усвајање стратегије.

Срђан Мајсторовић, заменик директора Канцеларије за европске интеграције оценио је да је кључна порука извештаја ЕК да постоји компатибилност интереса двеју страна. Одговорно управљање јавним финансијама, унапређење ефикасности јавних служби и решавање проблема јавног дуга мерама фискалне консолидације и наставак реструктурисања привреде, јесу у фокусу ове владе. Такође, акценат се ставља и на модернизацију и унапређење инфраструктуре, енергетике и саобраћаја, као и на регионално инфраструктурно повезивање земаља Западног Балкана.

Представљање Извештаја о напретку Србије за представнике привреде организовали су Привредна комора Србије и Делегација Европске уније у Србиј