Одржана Четврта национална конференција о прекограничној сарадњи

26. септембар 2014. |

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић оценила је данас да Србија има прилику да се промовише као једна од земаља западног Балкана која може да буде мотор развоја у региону.

Јоксимовић је на четвртој националној конференцији о прекограничној сарадњи истакла да је спровођење реформи предуслов за остварење тог циља, и изразила уверење да ће Србија у наредне две године имати добар резултат на том плану.

Она је рекла да ће локалне самоуправе бити носилац 60 одсто примене стандарда Европске уније, и нагласила да је из тог разлога неопходно да се јачају њихови капацитети, поготово у прекограничној сарадњи.

Према њеним речима, Србија од 2004. године учествује у прекограничним и транснационалним програмима, при чему у последње две-три године даје импулс регионалној сарадњи.

Јоксимовић је поручила да је сигурно да ће Србија и убудуће имати успешне пројекте прекограничне сарадње, који су се показали као важни након мајских поплава јер су пружили прилику нашој земљи да за санацију последица повуче средства из фонда ЕУ.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт рекао је да је прекогранична сарадња веома корисна за локалне самоуправе, уз напомену да су процедуре за конкурс за те пројекте сложене, поготово за пограничне општине са малим ресурсима.

Девенпорт је као примере добре праксе навео пројекте Нове Вароши и Ужица, који су увели програме селекције отпада, учећи децу о значају очувања животне средине.

На реци Лим пројектима прекограничне сарадње набављена је опрема за ванредне ситуације и спасавање, навео је он и додао да такав вид сарадње може да помогне да се спасу животи, што потврђују и недавне поплаве у региону.

Девенпорт је подсетио на то да је након поплава ЕУ покренула разне иницијативе за јачање сарадње, уз оцену да Србија у њима има важну улогу, јер се налази у средишту западног Балкана.

Представник Генералног директората за регионалну и урбану политику Европске комисије Констандинос Мусурулис истакао је да је, када је у питању територијална сарадња, приоритет да границе не представљају баријере и да се решавају заједнички проблеми.

Мусурулис је навео да сарадња, друштвено умрежавање, цивилно ангажовање, толерантност и солидарност могу да здруже људе, док сарадња међу државама мора да буде видљива и да траје.

Он је прецизирао да тренутно постоји 80 програма територијалне сарадње са више од 800 пројеката.

На данашњој конференцији награђено је 13 пројеката најбоље прекограничне праксе у Србији од 2012. до 2013. године.

Циљ овог скупа био је да се у Недељи европске територијалне сарадње, која се обележава у више од 40 земаља широм Европе, укаже на резултате постигнуте у тој области.

Такође, представљена су достигнућа програма прекограничне и транснационалне сарадње који се спроводе у Србији и околним земљама, као и програми који ће се финансирати средствима ЕУ од 2014. до 2020. године.

Ови програми пружају подршку институцијама и организацијама у пограничним областима суседских држава у циљу унапређења сарадње и побољшања живота у често неразвијеним и тешко доступним срединама.