Сутра у Београду о достигнућима прекограничен сарадње

25. септембар 2014. |

          Четврта национална конференција о прекограничној сарадњи одржаће се сутра у Београду у организацији Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије. Циљ Конференције је да укаже на постигнуте резултате у овој области, у Недељи Европске територијалне сарадње, која се обележава у више од 40 земаља широм Европе.

          Том приликом биће представљена и достигнућа програма прекограничне и транснационалне сарадње који се спроводе у Републици Србији и околним земљама, као и оних који ће се финансирати средствима Европске уније у периоду од 2014. до 2020. године. Ови програми пружају подршку институцијама и организацијама у пограничним областима суседскихдржава у циљу унапређења сарадње и побољшања живота у,често,неразвијеним и тешко доступним срединама.

         Учесницима Конференције обратиће се, на отварању, Јадранка Јоксимовић, министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције и Национални ИПА координатор која ће и доделити признања најбољим пројектима, затим Мајкл Девенпорт, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, Констандинос Мусурулис, из Генералног директората за регионалну и урбану политику Европске комисије, Санда Шимић, помоћник директора Канцеларије за европске интеграције и Имре Чалаговић, из Канцеларије за национално економско планирање Владе Мађарске и представник будућег Управљачког тела за програм Дунав,

        Предвиђена је и додела признања занајуспешније пројекте финансиране из ових програма. Очекује се учешће више од 200 представника институција Владе Србије, Европске уније, регионалних и локалних самоуправа, затим академске и стручне јавности, медија, цивилног друштва, као и корисника и потенцијалних корисника програма.