У Обреновцу потписан споразум о одобравању 30 милиона евра бесповратне помоћи из претприступних ИПА фондова

25. јул 2014. |

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт и министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић потписали су данас у Обреновцу споразум о одобравању 30 милиона евра бесповратне финансијске помоћи из претприступних ИПА фондова за обнову 24 општине после мајских поплава.

Девенпорт и Јоксимовић су изразили очекивање да ће Србија добити и додатна бесповратна средства из европског Фонда солидарности у висини од 40 до 50 милиона евра.

„Србија ће имати исти приступ тим фондовима као да је већ постала чланица ЕУ", рекао је Девенпорт на конференцији за новинаре приликом потписивања споразума у обреновачкој Гимназији.

Према његовим речима, Србија до прве половине августа треба да поднесе захтев за додатна средства о којем ће ЕУ одлучити до краја године.

Јоксимовић је изјавила да је прошле недеље европском комесару за регионални развој Јоханесу Хану предала нацрт верзије апликације за средства из Фонда солидарности, а реч је о, како је прецизирала, додатним бесповратним средствима у вредности од 40 до 50 милиона евра.

Јоксимовић је, такође, навела да „смо у програмирању претприступних ИПА фондова 2014. године око 50 милиона евра успели да преусмеримо за санацију штете после поплава".

Она је закључила да је за санирање последица поплава поплава ЕУ одвојила између 150 и 160 милиона евра бесповратних средстава помоћи и истакла да је ЕУ највећи донатор бесповратне помоћи Србији.

Потписивању споразума присуствовали су и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић, шеф Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима Марко Благојевић и менаџер Пројектног центра УНОПС у Србији Грем Тиндал.

Након потписивања споразума са министарком Јоксимовић, Девенпорт је потписао уговоре са представницима пет партнерских организација задужених за спровођење конкретних активности и радова на терену.

Пројекте обнове спроводиће организације Уједињених нација - УНОПС (Канцеларија УН за пројектне услуге) и ФАО (Организација УН за пољопривреду и храну), као и три велике невладине организације - Arbeiter Samariter Bund, Дански савет за избеглице и немачка организација за пружање помоћи у обнови и изградњи поплављених подручја ХЕЛП.