Кампања «Европа куца на твоја врата» у Суботици

13. мај 2005. |

СУБОТИЦА, 11. маја 2005 - Наш циљ је да 2012. године будемо чланови ЕУ а за то је потребно да се стандардима Уније прилагоде не само пољпоривреда и привреда, о чему се најчешће говори, већ и сви други сегменти друштва, рекао је Мирољуб Лабус, потпредседник Владе Србије боравећи у Суботици у склопу владиног програма Европа куца на твоја врата. Он је истакао да је кампања организавана ради приближавања ЕУ грађанима и да тај циљ захтева заједничко деловање свих политичких странака, државе и цивилног сектора.

Лабус је подржао иницијативу председника Србије Бориса Тадића за потписивање Европске повеље и додао да би она требало да садржи и обавезу усвајања новог устава Србије.

Министарка пољопривреде Ивана Дулић-Марковић рекла је на састанку с пољопривредницима да они сносе велики терет на путу ка Европи, због преласка на тржишну економију.

`Прелазак на тржиште доноси и јасне односе, због којих су баш сељаци из земаља које су се недавно прикључиле ЕУ највећи заговорници европских стандарда у пољопривреди`, рекла је Ивана Дулић-Марковић.

Лабус је са сарадницима Томицом Милосављевићем, министром здравља, Иваном Дулић Марковић, министарком пољопривреде и Тањом Мишчевић, секретаром Канцеларије за придруживање ЕУ Владе Републике Србије у Суботици посетио локалну самопуправу, здравствени центар, срео се са пољопривредницима, одржао предавање студентима на Економском факултету и на крају посетио Палић.

У делегацији су били и Јожеф Пандур, амбасадор Мађарске и Тадеуш Дием, амбасадор Пољске, који су изразили пуну подршку њихових земаља Србији на путу ка ЕУ.

Приликом сусрета са преставницмма Владе, председник општине Суботица Геза Кучера изнео је и низ проблема са којима се локална самоуправа среће, међу којима је највећи недостатак западне заобилазнице око града којом би се теретни транзитни саобраћај изместио из центра Суботице, а затражио је и подршку владе у обнови Народног позоришта и градског базена.