Завршена половина скрининга

18. јул 2014. |

Од 25. септембра 2013, када је у Бриселу отворен први aналитички преглед законодавства (скрининг) за Поглавље 23 посвећено Правосуђу и основним правима до 14. јула. 2014. када је разматрано Поглавље 31 о Спољној, безбедносној и одбрамбеној политици, одржано је укупно 34 састанака скрининга. Број одржаних експланаторних скрининга је 20, а билетаралних 14.

До краја марта 2015. године, када се очекује да ће бити окончана фаза скрининга, биће организовано још 34 састанака за преостала поглавља.

Скрининг је процес аналитичког прегледа и оцене усклађености националног законодавства државе кандидата с правним тековинама Европске уније и спроводи се посебно за свако од 35 преговарачких поглавља у две фазе.

Прво се одржава тзв. експланаторни скрининг када Европска комисија представља држави кандидату правне тековине у преговарачким поглављима. Након тога, кроз тзв. билатерални скрининг, процењује се ниво усклађености правног система државе кандидата са правним системом ЕУ и утврђује шта је све потребно урадити да би се остварила усаглашеност са правним тековинама ЕУ до тренутка ступања у пуноправно чланство. Европска комисија ће, након скрининга, за свако од поглавља сачинити извештај, који ће садржати препоруке за отварање поглавља односно мерила која треба испунити пре отварања преговора у тим областима.

Једна од основних сврха скрининга јесте утврђивање разлике која постоји, у сваком од преговарачких поглавља, између законодавства државе кандидата и правних тековина ЕУ. После те анализе од државе кандидата се очекује да покаже хоће ли моћи у целини да прихвати правне тековине ЕУ у одређеном поглављу и усклади уочене разлике у законодавству или има намеру да затражи одређене прелазне периоде како би у потпуности ускладила и применила законодавство.

Табелу са прегледом одржаних скрининга можете да преузметe овде.

Више о преговорима можете сазнати у нашем Водичу за преговоре.