Предата прва верзија апликације за средства Фонда солидарности ЕУ

17. јул 2014. |

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да Србија из Фонда солидарности Европске уније може да очекује између 40 и 50 милиона евра бесповратне помоћи за санацију штете од мајских поплава.

Јоксимовић је након састанка са европским комесаром за регионалну политику Јоханесом Ханом у Бриселу навела да би та средства могла да буду доступна нашој земљи у новембру, или децембру.

У односу на укупну процењену штету, која износи 1,5 милијарди евра, можемо да рачунамо на поменути износ, који је веома значајан, указала је она и напоменула да је то новац који ће Србија добити независно од донаторске конференције.

Према њеним речима, средства ће моћи да се користе за санацију јавне инфраструктуре, односно енергетских постројења, путева, за капиталне пројекте, превенцију од поплава, али не и за обнову приватних кућа.

Јоксимовић је навела да ће средства моћи да се користе и ретроактивно, односно и за пројекте које Србија започне пре новембра.

Већ се планира како ће та средства бити коришћена како би се спремно дочекао новац из Фонда солидарности ЕУ, указала је она и додала да је комасару Хану данас предала прву верзију апликације за средства Фонда солидарности, на коју ће он доставити коментаре до краја недеље.

Србија ће, како је рекла, пре крајњег рока, 5. августа, предати званичну апликацију, након чега ће она ући у процедуру која предвиђа да Европска комисија, у року од шест недеља, анализира и утврди да ли су ти подаци тачни, после чега ће Европски парламент и Савет ЕУ одобрити средства Србији.

Очекујем да би средства требало да буду доступна у новембру или децембру, поновила је Јоксимовић.