Почео скрининг за поглавље 19

25. јун 2014. |

Тродневни билатерални скрининг односно аналитичка оцена и преглед усклађености српског законодавства са правним тековинама ЕУ почео је јуче у Бриселу за поглавље 19

Шефица преговарачког тима Србије Тања Мишћевић у изјави новинарима оценила је да је поглавље 19 о социјалној политици и запошљавању једно од већих и сложенијих поглавља и да обухвата врло важна питања попут Закона о раду и питања која су у вези са стандардима рада.

Додала је да то поглавље такође обухвата „и оно што врло често заборављамо, а морамо имати на уму", а то је социјална инклузија, запошљавање и рад особа са инвалидитетом, као и једнаке могућности за остваривање рада и накнаде за рад.

„Јако добро је данашњи први дан прошао", оценила је Мишчевић, додајући да се тим српског Министарства рада показао као јако добар и веома спреман.

„Општа оцена је да оно што је до сада урађено у овој области показује да смо делимично усклађени са стандардима ЕУ, али оно што је можда и за мене увек најзначајније јесте да знамо шта су нам даљи кораци. Дакле, познаје се право ЕУ у овој области, знају се стандарди који треба да буду постигнути и ови људи сада праве и показују јасан план како то заиста и треба да буде урађено", навела је она.

Министар за рад, запошљавања, борачка и социјална питања, Александар Вулин новинарима је рекао да су представници Европске комисије данас веома позитивно оценили оно што је урађено када је реч о детаљима битним за поглавље 19.