Представљена искуства са стажа у Влади Француске

30. мај 2014. |

Учеснице „Програма стажирања у Француској“, Дина Момчиловић из Министарства финансија и Јована Мајкић из Министарства пољопривреде и заштите животне средине, представиле су данас у просторијама Канцеларије за европске интеграције утиске, искуства и знања која су стекле током четворонедељног стажирања у Генералном секретаријату за европске послове Републике Француске.

Француска Амбасада у Србији и Канцеларија за европске интеграције Владе Србије започеле су ове године реализацију „Програма стажирања у Француској“, у оквиру Споразума о стратешком партнерству између Србије и Француске.

Програм је инициран крајем 2013.године с циљем јачања капацитета државне управе за предстојећи процес преговарања Србије са Европском унијом и предвиђа стажирање за два државна службеника у трајању од четири недеље у Генералном секретаријату за европске послове Републике Француске, које је ове године реализовано у периоду од 31. марта до 25.априла. Програм је намењен члановима 35 преговарачких група за преговоре о приступању Републике Србије Европској унији, као и државним службеницима који нису чланови преговарачких група, али чији је посао уско повезан са радом преговарачких група. У процесу селекције кандидата, који су обавили независни експерти на основу критеријума релевантности описа посла за процес преговора са ЕУ, квалитета пријава и знања франсцуског језика, одабране су представнице министарстава финансија и пољопривреде и животне средине, и искористиле време у Паризу да унапреде своје професионално искуство али и да колегама у француској влади представе рад инситуција Владе Србије у преговорима о чланству са ЕУ.