Позив међународним донаторима да помогну Србији

22. мај 2014. |

„Можемо да констатујемо да међународна заједница подржава Србију у тешком периоду и вољна је да стави на располагање своје ресурсе и финансијске механизме за обнову земље", истакла је министар без портфелља задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић данас на отварању Координационог састанака међународних донатора у вези са помоћи у санирању катастрофалних поплава у Републици Србији, у организацији Кабинета министра без портфеља задуженог за европске интеграције и Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије, која је координатор међународне развојне помоћи и задужена за утврђивање приоритета за финансирање из ИПА фондова ЕУ.

Према речима Јадранке Јоксимовић, у циљу постизања максималних ефеката, владе и финансијских иституција као и донатора, влада ће бити једини координатор процеса планирања обнове и програмирања средстава која ће нам бити на располагању.
Представници међународне заједнице, размотриће све могућности које имају да изађу у сусрет Србији, рекла је Јоксимовић.

Она се захвалила на значајној подршци коју је међународна заједница већ дала, и на спремности која је изражена да и даље помогне Србији.

„Ми смо неизмерно захвални и знаћемо да ценимо у будућности овакве гестове пријатељства", поручила је Јоксимовић.

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић саопштио је да је главни циљ овог скупа информисање међународних развојних партнера о размерама и последицама ове природне катастрофе, као и о даљим активностима. Према тренутним проценама, штета коју је наша земља претрпела у поплавама премашује 174,5 милиона евра, чиме је испуњен услов за добијање помоћи из Фонда солидарности ЕУ.

Он је навео да у Србији има више од 140 колективних центара који се брину о евакуисаном становништву, од којих се 47 налази у Београду, а преостала 93 широм Србије.

Према његовим речима, исељено је укупно 31.879 грађана, 1.763 објекта су срушена или угрожена, а поплављено је 2.260 објеката, без Обреновца, при чему је поплавама угрожено укупно 39 општина, односно 1.643.832 становника.

На категорисаним путевима, како је указао, срушено је 30 мостова, а оштећено 50, док је на општинским и некатегорисаним путевима срушено и оштећено више од 200 мостова.

Председник Владе је објаснио да је, услед одрона и клизишта, оштећења претрпело више од 20 категорисаних путева и више стотина општинских и некатегорисаних путева, а највећа штета у финансијском смислу причињена је на Коридору 10 код Димитровграда, где је штета процењена на десет и више милиона евра.

Вучић је најавио да ће се обнова земље правно и суштински припремити у наредних десет дана, и поручио међународним донаторима да ће се процена штете радити на транспарентан и одговоран начин.

Председник Владе је поновио да помоћ неће бити злоупотребљена и да ће сва добијена средства од донатора бити приказана на сајту Министарства финансија за неколико дана.

Вучић је изразио захвалност свима који су упутили помоћ и поручио да ће Србија то знати да цени и поштује и да врати уколико то буде потребно.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт поручио је да се ЕУ обавезала да ће, заједно са осталим партнерима, сарађивати како би подржала напоре које Влада Србије улаже у борби с последицама поплава.

Он је поручио да су сви импресионирани брзим и координисаним реаговањем Владе Србије на катастрофалне поплаве које су погодиле Србију, као и масовним одзивом грађана који су пружили помоћ угроженима.

„То је прави приступ. Влада предводи ове напоре, а уследио је и изузетан одговор партнера из међународне заједнице. То сведочи о солидарности коју осећамо према Србији и другим земљама региона. И у будућности ћемо наставити на исти начин", рекао је Девенпорт.

Такође, истакао је да ће Србија добити значајна средства из Фонда солидарности ЕУ, чији ће тачан износ бити познат након што се изврши процена штете, као и из претприступне помоћи, а да ће јој земље-чланице ЕУ помоћи и билатерално.

Када је реч о средствима из претприступне помоћи, Србија би могла да рачуна на реализацију 30 милиона евра помоћи, краткорочно.

„Без обзира што Србија није чланица ЕУ она има приступ Фонду као чланица, захваљујући статусу кандидата“, поновио је Девенпорт поруку европског комесара за регионалну политику Јоханеса Хана.

Према његовим речима, ЕУ обезбеђује свеобухватну помоћ од самог почетка - од напора за спашавање, преко хуманитарне помоћи до санације и дугорочне обнове.

Подсетио је и да је 14. маја активиран Механизам ЕУ за цивилну заштиту за Србију и БиХ, и да је 19 земаља понудило помоћ, да је ЕУ обезбедила помоћ у пумпама високог капацитета, агрегатима и да је велики акценат стављен на енергетику јер је то питање од виталног значаја.

Обезбеђен је тим од 200 људи који ће помагати Влади Србије у структурама контроле помоћи.
„У свим категоријама реаговање ЕУ било је такво да је подразумевало и више од траженог“, оценио је Девенпорт.

Када је реч о процени хуманитарне помоћ на прелиминарној основи, он је рекао да је утврђено да је хитно потребна храна, вода за пиће, средства за пречишћавање, средстав за хигијену и да постоји очекивање да те потребе буду хитно задовољене.

Потом ће у фокусу пажење бити припрема обнове и увођење мера за превенцију поплава у региону. Очекује се да ће Србија добити и значајну помоћ од ЕБРД и ЕИБ , а ради се о додатним зајмовима за санацију, додао је Девенпорт.

Скупу, који је почео минутом ћутања за настрадале у поплавама, присуствовали су донатори развојне помоћи који дуги низ година помажу Србији, представници амбасада 27 земаља Европе, Северне Америке и Азије у Србији, као и делегације ЕУ у Србији, Савета Европе, Европске банке за обнову и развој, Европске инвестиционе банке, Светске банке, Канцеларије резидентног координатора УН, ОЕБС и Немачке развојне банке.