Марковић: Потребно је побљшати ефикасност рада парламента

06. мај 2005. |

БЕОГРАД, 6. маја 2005. - Председник Скупштине Србије Предраг Марковић изјавио је да би на путу Србије ка Европској унији (ЕУ) требало побољшати ефикасност републичког парламента и обезбедити довољан број стручних кадрова, преноси агнеција Бета.

Марковић је у разговору са новинарима у београдском хотелу `Палас` о улози парламента у европским интеграцијама, који су организовале Канцеларија за придруживање ЕУ Владе Србије и Фондације Конрад Аденауер, рекао да је потребно да се велики део активности републичког парламента одвија у скупштинским одборима.

Према његовим речима, Одбор за европске интеграције мораће додатно да се оспособи, јер сви закони морају бити разматрани у том одбору, како би се проверила њихова усклађеност са прописима ЕУ, а да ће и остали одбори са много више пажње и стручне сарадње разматрати предлоге.

Он је рекао да је кључни тренутак за Србију у процесу европских интеграција то што је Скупштина Србије једногласно усвојила Резолуцију о прикључењу ЕУ.

Оценио је да у Србији не постоји ниједна озбиљна политичка снага или странка која је противник ЕУ, али да има еуроскептика и да је зато неопходно да сви еуроскептици добију довољно аргумената за и против ЕУ, истичући улогу медија у том процесу.

Марковић је истакао неопходност сарадње свих институција у земљи и постизања стабилности међу њима на путу ка европским интеграцијама. Нагласио је да процес прикључења не може да заврши једна влада, један човек или једна странка и да је зато потребно постићу једну врсту обавезујућег консензуса политичких снага у Србији о опредељењу ка ЕУ, како процес прикључења не би био злоупотребљен. Према његовим речима, нема импровизације у испуњавању политичких и економских стандарда за прикључење ЕУ.

Секретар Канцеларије Владе Србије за прикључење ЕУ Тања Мишчевић рекла је да је прошле недеље одржана прва седница Савета за европске интеграције на којој су донети закључци у вези са будућим радом у процесу преговарања и иницирању стварања преговарачких тимова.

Према њеним речима, осим преговарачке групе Владе Србије на чијем је челу потпредседник Мирољуб Лабус, следећи корак је установљавање преговарачких група које ће разговарати о техничким елементима Споразума о стабилизацији и придруживању. Истакла је да ће стручњаци Канцеларије учествовати у изради нацрта закона, како би они у раној фази постали усклађени са одговорајајућим прописима ЕУ.

Према њеним речима, преговори о стабилизацији и придруживању ће почети на јесен, наводећи да је европски комесар за проширење ЕУ Оли Рен поменуо 5. октобар као датум када би преговори требало да почну.