Билатерални скрининг за Поглавље 5 сутра у Бриселу

12. мај 2014. |

У Бриселу ће 13. маја бити одржан састанак билатералног скрининга за Преговарачку групу 5 – Јавне набавке. У организацији Управе за јавне набавке као водеће институције и у сарадњи са Канцеларијом за европске интеграције, преговарачка група за јавне набавке одржала је 7. маја у Клубу посланика финалну припрему пред одлазак на састанак у Брисел.

Билатерални скрининг је фаза у процесу преговарања у ком држава кандидат представља Европској комисији своје законодавство и утврђује разлике између два система. Преговори се воде у оквиру билатералних међувладиних конференција на којој учествују представници држава чланица ЕУ, представник Европске комисије,са једне стране и представници државе кандидата с друге стране. Преговарачке ставове ЕУ у име држава чланица заступа председник Савета ЕУ, а на страни државе кандидата посебна мисија за преговоре на челу се шефом мисије на највишем политичком нивоу, углавном министарском, укључујући и главног преговарача и преговарачки тим.

Подсећамо да је састанак експланаторног скрининга за Поглавље 5 одржан 21. марта када је Делегација Европске комисије је представила правну тековину ЕУ из области јавних набавки. Било је речи о темама у вези са општим сектором јавних набавки, сектором комуналних услуга, концесијама и јавно-приватним партнерствима, е-набавкама, као и о темама у области друштвене одговорности, зелене набавке, малих и средњих предузећа и иновација. Говорило се и о правним средствима и о међународном значају јавних набавки, о набавкама у области одбране, ојединственом речнику јавних набавки ЦПВ, стандардним формама. Објашњени су главни аспекти реформисаних директива у сектору јавних набавки, кој су ступиле на снагу током априла ове године.