Отворена изложба карикатура и стрипа

08. мај 2014. |

Изложбу карикатура и стрипа "Митови и предрасуде - како ми видимо Европу, а како Европа види нас", отворио је шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт. Прву награду добио Југослав Влаховић за карикатуру "Сизиф".

На изложби у Кнез Михаиловој, организованој у склопу манифестације ''Европа отворено'' којом Делегација ЕУ и ЕУ Инфо центар обележавају Дан Европе приказано је 17 најуспешнијих радова пристиглих на конкурс. Друга награда уручена је аутору Владу Тртићу за рад ''Придруживање'', док је треће место заузео Шпиро Радуловић за карикатуру ''Без речи''.

Указујући да је изложба, која се одржава по трећи пут, наставак иницијативе, он је истакао да је на конкурс пристигло 72 рада.

Коментаришући награђене радове Давенпорт је навео да победничка карикатура у којој је приступање Србије Европској унији приказано као Сизифов рад представља јасну поруку јер је истина да ће то бити велики посао.

''Ипак свиђа ми се што је аутор изабрао дијамант уместо обичног камена'', рекао је Девенпорт указујући да се добитник друге награде кроз симболе поиграва са Европом, њеним правилима и стандарда, док креативно Србију приказује у форми кловна.

Он је истакао и да ће добитник треће награде на веома духовит начин показао пут Србије ка циљу додајући да Србин на том путу бира најлакши начин.

Заменик директора Канцеларије за европске интеграције Срђан Мајсторовић рекао је да се изложбом започиње обележавање Дана Европе који се слави као дан када је започео процес интеграције европског континента.

''Данас славимо визију, мир, јер Европска уније јесте мировни процес који обезбеђује мир на континенту'', рекао је Мајсторовић.

Указујући да живимо у не тако лаком времену и да смо оптерећени бројним проблемима, он је навео да је задовољство видети колико грађани Србије имају духа који је осликан на свим карикатурама које показују духовит приступ, слику и визију како грађани виде процес евроинтеграција.

Добитници награда сложили су се да им награде значе и да радо учествују на таквим конкурсима.

''Драго ми је да ЕУ подржава конкурс карикатура јер доносе критички дух, ведрину у озбиљно време'', рекао је Влаховић додајући да је Европа наше окружење и будућност.

Тртић је указао да му је идеја да уради награђену карикатуру дошла спонтано с обзиром на целокупну ситуацију, док је Радуловић обијаснио да се карикатуристима идеје јављају сваког дана и то у великом броју.

Одлуке о наградама донео је жири у саставу Предраг Кораксић Коракс, Александар Зограф, Марко Сомборац, шеф за информисање, комуникације и медије Делегације ЕУ Рамунас Јанушаускас, представница Канцеларије за европске интеграције Наташа Савић Јањић и представник ЕУ Инфо центра Предраг Вујовић.

Првонаграђени је добио поклон ваучер на 500, другопласирани на 350, а трећепласирани на 250 евра за куповину ИТ робе која ће им олакшати рад.

Како је најављено радови ће до 11. маја бити изложени у Кнез Михаиловој, а од сутра до 18 маја и у Тржном центру "Стадион''.