Преговори Србије и ЕУ почињу у јануару 2014.

18. децембар 2013. |

Брисел – Преговори о чланству Србије у Европској унији почеће у јануару, а тачан датум прве међувладине конференције одредиће Грчка, која од 1. јануара 2014. почиње шестомесечно председавање ЕУ.

У јуче усвојеним закључцима Савета министара ЕУ се истиче да се усваја општи став ЕУ о приступним преговорима са Србијом, укључујући и преговарачки оквир. Наглашено је и да ће Европски савет наставити да изблиза прати континуирани ангажман Србије према видљивом и одрживом напретку у нормализацији односа с Косовом, укључујући имплеметацију до сад постигнутих споразума, тако да Србија и Косово могу да наставе свој европски пут, не блокирајући једни друге у овим напорима.

Министарски закључци подразумевају и то да ће Србија, у новој фази, морати посебно да обрати пажњу на владавину права, поготово на реформу правосуђа, борбу против корупције и организованог криминала, реформу јавне администрације, независност кључних институција, те медијске слободе. Београд такође треба да настави да се континуирано ангажује у регионалној сарадњи и јачању односа са суседним земљама, као и да ефективно сарађује са Еулексом.

„Темпо преговора зависи од политичке воље и административних капацитета кандидата”, рекао је европски комесар за проширење Филе. Комесар је такође нагласио да преговори неће бити компликованији због дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине, јер је реч о два паралелна процеса.