Изложба „Примењена носталгија“ отворена у Ваљеву

10. децембар 2013. |

Јуче је у галерији Центра за културу Ваљево, отворена изложба фотографија „Примењена носталгија“, аутора Инге Јуодитe из Виљнуса (Литванија) и Ненада Петровића из Београда. Изложбу је организовао Европски покрет у Србији у сарадњи са Европским покретом у Србији – Ваљево, уз подршку Канцеларије за европске интеграције Владе Србије и Центра за културу Ваљево.

Најлепшу поруку на отварању изложбе, послали су најмлађи Ваљевци, талентовани ученици Основне школе „Сестре Илић“, својим десетоминутним програмом сатканим од стихова, класичне и традиционалне музике.

Изложбу је отворила Наташа Савић Јањић из Канцеларије за европске интеграције Владе Србије, која је истакла да је ова, девета по реду излоба „Примењена носталгија“, скроман допринос културној сарадњи са тренутно председавајућом државаом ЕУ- Литванијом.

„Посебна вредност идеје овог пројекта је што аутори, осим архитектуре, посебну пажњу на својим фотографијама посвећују људима и животним ситуацијама, покушавајући да утврде разлике или сличности, поготово са државама са којима имамо незнатну културну сарадњу“, напоменула је Савић Јањић.

Стручни осврт на концепт и домете изложбе дао је Мирослав Јеремић, члан Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС) и председник Фото клуба Ваљево.

„За ауторе ово је лепа и занимљива активност, сагледавање других средина, а подједнако је занимљиво и за публику. Интересантно је како је неко други видео оно што ми свакодневно рутински гледамо. Малопре смо стајали на средини и забављали се погађањем шта је Београд, а шта Виљнус - занимљиво је видети те паралеле“ истакао је Јеремић.

Изложба је реализована уз подршку Амбасаде Велике Британије у Србији и УНДП и отворена је до 16. децембра.