Регионална сарадња окупила преко 60 представника земаља Западног Балкана и Турске у Београду

22. новембар 2013. |

У Београду је 19. и 20. новембра одржан дводневни координациони састанак Вишекорисничког инструмента за претприступну помоћ ИПА, намењеног регионалној сарадњи. На састанку је учествовало преко 60 представника земаља Западног Балкана и Турске, представници канцеларије Националног ИПА координатора, Европске комисије, Делегације Европске уније у земљама корисницама ИПА, Савета за регионалну сарадњу и међународних финансијских институција.

Присутнима су се обратили Бранко Ружић, министар без портфеља задужен за европске интеграције, а у својству Националног ИПА координатора и Оскар Бенедикт заменик шефа Делегације Европске уније (ЕУ) у Републици Србији. Шеф јединице Европске комисије за Регионалну сарадњу и програме, Мортен Јунг је био председавајући.

 Главне теме координационог састанка биле су: преглед припрема за нову финансијску перспективу за период 2014-2020. године, презентовање другог нацрта стратешког документа за Вишекориснички ИПА инструмент, као и дискусија о идентификованим приоритетима за регионалну сарадњу у појединачним стратешким документима сваке земље учеснице. Састанак је био прилика да се присутни осврну на основне приоритете и дискутују о начину имплементације Стратегије Југоисточна Европа (ЈИЕ) 2020 Савета за регионалну сарадњу, која се очекује да ће бити усвојена 21. новембра 2013. године у Сарајеву.

Европска унија, путем Вишекорисничког ИПА инструмента, подржава регионалну сарадњу у следећим кључним областима: правосуђе, унутрашњи послови и основна права, реформа јавне управе, саобраћај, енергетика, животна средина и климатске промене, конкурентност и иновације, развој људских ресурса и прекогранична и територијална сарадња. Више информација на www.evropa.gov.rs