Министри ЕУ: Што пре почети преговоре са СЦГ

25. април 2005. |

ЛУКСЕМБУРГ, 25. априла 2005. - Шефови дипломатија Европске уније су данас у Луксембургу подржали повољан закључак Европске комисије о спремности Србије и Црне Горе да ступи у преговоре с ЕУ о склапању Споразума о стабилизацији и придруживању и затражили да Комисија што пре припреми почетак тих преговора, преноси агенција Бета.


У закључцима заседања министара иностраних послова ЕУ `одато је признање за битан напредак који је остварила СЦГ` и поново истиче`приврженост ојачаној заједници Србија И Црна Гора, утемељеној на Уставној повељи`.


Наглашава се да ће `ритам којим ће се СЦГ, исто као и друге земље западног Балкана, приближити ЕУ`, зависити од брзине којом ће државна заједница и њене две републике провести нужне реформе и испунити одговарајуће критеријуме, као и обавезе, укључујући потпуну сарадњу с Хашким трибуналом.


`Позивајући се на резолуције Савета безбедности УН 1503 и 1534, Савет министара изражава очекивање да најновије побољшање у сарадњи с трибуналом у Хагу буде настављено и ојачано све док хашки оптуженици који избегавају међународну правду, не буду изведени пред суд у Хагу`, наводи се у саопштењу.