Норвешка помаже наставак реформских процеса у Србији

19. новембар 2013. |

Нилс Рагнар Камсваг и Бранко Ружић

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције Бранко Ружић и амбасадор Краљевине Норвешке у Србији Нилс Рагнар Камсваг потписали су јуче Споразум између Владе Републике Србије и Министарства спољних послова Краљевине Норвешке.

Ружић је након потписивања овог документа у Влади Србије подсетио на то да је Норвешка, чија је помоћ Србији од 2000. године износила више од 250 милиона евра, један од највећих билатералних донатора наше земље.

Опсег питања којима ћемо се бавити обухвата, између осталог, владавину права, правну државу, конкурентност и енергетску ефикасност, што су кључни сектори за евроинтеграције, због чега је овај споразум од суштинског значаја за реформу друштва коју спроводимо, истакао је министар.

Камсваг је честитао Србији на успесима постигнутим у процесу европских интеграција, и напоменуо да Норвешка очекује да у јануару и формално започну преговори са ЕУ, с обзиром на то да је помоћ те државе и Србији, и другим земљама региона, у суштини била фокусирана на процес европских интеграција.

У складу са данас потписаним споразумом, пројекте предлажу надлежна министарства, посебне организације и независне институције, а коначна листа пројеката утврђује се у преговорима са Министарством спољних послова Норвешке.

Канцеларија за европске интеграције је претходних година била одговорна за процес програмирања билатералног пакета помоћи, а од 2013. године је од Министарства спољних послова Норвешке преузела укупну одговорност за планирање, спровођење, праћење и извештавање о била