Oдржана конференција поводом пројекта „Саветодавни центар за европска и правна питања (PLAC)”

19. новембар 2013. |

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције Бранко Ружић изјавио је јуче да ће спровођењем пројекта „Саветодавни центар за европска и правна питања (PLAC)” бити ојачани структура и механизми за усклађивање домаћег законодавства са европским правним тековинама.

Ружић је на презентацији овог пројекта у Дому Народне скупштине оценио да ће његовом реализацијом бити олакшана и израда прописа, као и унапређени капацитети институција за примену законодавства.

Он је поновио да Србија може за четири године да заврши преговоре са ЕУ, али и указао на то да се на крају све своди на политичку одлуку, због чега је политичка подршка Уније у овом процесу од кључне важности.

Министар је нагласио да би без техничке и финансијске помоћи ЕУ посао придруживања ишао много теже, и изразио задовољство чињеницом да је Србији у периоду од 2007. до 2013. године намењено 1,4 милијарде евра из ИПА фондова.

Ружић је поднео извештај о досадашњем току скрининга и изградње институција које ће технички водити процес европских интеграција, при чему је истакао да тај процес мора да има помоћ свих који Србију желе да виде као реформисану државу, која баштини вредносни систем и стандарде ЕУ.

Шеф Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Србије ЕУ Тања Мишчевић објаснила је да пројекат “Саветодавни центар за европска и правна питања” није могао да обухвати свих 35 поглавља преговора, али јесте нека од кључних, међу којима су и поглавља 23 и 32, која ће међу првима бити отворена након што преговори формално отпочну.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт указао је на важност овог пројекта, и објаснио да су правне тековине ЕУ током година постале захтевније, и да данас представљају већи изазов како за државе чланице, тако и за државе кандидате за чланство.

Девенпорт је навео да није реч о специјалним захтевима којих раније није било, већ су то захтеви који важе и за земље чланице ЕУ, при чему је разлика у томе што их оне спроводе као своју обавезу која проистиче из чланства.

Према његовој оцени, пројекат PLAC сјајан је пример тога да једна преговарачка страна помаже другој, што је само један од видова партнерства Србије и ЕУ, с обзиром на то да ће Брисел и на друге начине помагати Србији да достигне тражене и жељене стандарде.

Девенпорт је поручио да се закони у процесу усклађивања са европским правним тековинама морају доносити отворено и уз широку јавну расправу, уз напомену да ограничени људски и финансијски ресурси захтевају реално планирање, у којем се квалитету даје предност над брзином.

Пројекат финансира ЕУ како би и на тај начин пружила подршку Србији у припремама за приступање путем унапређења законодавног процеса у 11 приоритетних области, које одговарају релевантним поглављима преговора.

Задатак овог пројекта јесте да унапреди систем хармонизације националног законодавства са правом ЕУ, пружи подршку за припрему закона усклађених са правним тековинама ЕУ, као и да обезбеди њихово ваљано спровођење путем адекватних механизама за примену закона и подзаконских аката.