Округли сто „Аграрни и рурални развој у Србији“ и изложба „Примењена носталгија“ у Краљеву

08. новембар 2013. |

У уторак, 12. новембра 2013. године у Краљеву, Европски покрет у Србији организује округли сто на тему „Аграрни и рурални развој у Србији“, као део пројекта „Европска унија – прилика или препрека?”, који је подржан од Канцеларије за европске интеграције Валде Републике Србије.

На скупу ће говорити Милун Јовановић, заменик градоначелника, Ксенија Петовар, професор (у пензији) Универзитета у Београду и Бојан Живадиновић, помоћник директора Управе за аграрна плаћања Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде.

Дискусија ће бити посвећена разматрању предности приступања Србије Европској унији (ЕУ) у области аграрног и руралног развоја Србије са циљем да се кроз аргументовану расправу допринесе унапређењу разумевања и информисаности локалних актера и грађана о последицама европске интеграције у овој области.

Истог дана, у 14,00 часова у холу свечане сале града Краљева биће отворена изложба фотографија „Примењена носталгија’’. Изложбу ће отворити Ивана Ђурић, помоћник директора за европске интеграције Владе Републике Србије.

„Примењена носталгија" је замишљена као серија заједничких изложби два фотографа, једног из Србије и једног из земље председавајуће ЕУ, а део је активности које Канцеларија за европске интеграције спроводи у оквиру реализације Стратегије комуникације Владе о приступању Србије Европској унији.

Фотографи из Литваније, која је председавајућа ЕУ, и Србије су последње недеље маја ове године, фотографисали места, догађаје, сцене и људе који их подсећају на њихов родни град. Основна идеја пројекта „Примењена носталгија” је да унапреди културну размену између две земље, као и да промовише европске вредности и сарадњу Србије са државама чланицама ЕУ.

До сада, ова изложба је била представљена у Београду (25. јула) и у Виљнусу (2. октобра). Грађани Краљева ће имати прилику да изложбу посете у периоду од 12. до 19. новембра 2013. године.