Oдржан седми састанак Унапређеног сталног дијалога Србије и Црне Горе и Европске уније

21. април 2005. |

Београд, 21. април 2005 - Отварајући седми састанак «Унапређеног сталног дијалога» Европске уније и Србије и Црне Горе, министар за међународне економске односе СЦГ Предраг Ивановић је рекао да се пред Србијом и Црном Гором налезе два сложена процеса: процес одржавања и јачања реформи и процес преговарања ради потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању.

- Наредни циљ Србије и Црне Горе је потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању, рекао је министар Ивановић и оценио да у овој етапи процеса европских интеграција морамо бити много ефикаснији. - Нужно је интензивирати напоре у реформи економског система, посебно правосудног система и државне управе, обезбедити потпуну владавину права, као и доследну примену нових решења, закључио је Ивановић.

Директор Дирекције за западни Балкан у Европској комисији Рајнхард Прибе је рекао да је усвајање Студије изводљивости кључни, али први корак у процесу придруживања Србије и Црне Горе Европској унији. Да би тај процес могао успешно да се настави, неопходно је указати на питања која треба хитно разматрати што је и циљ дијалога СЦГ и ЕУ, рекао је Прибе.

Оцењујући да је СЦГ постигла значајан напредак у многим областима, амбасадор Холандије у СЦГ Баренд Ван Дер Хејден, у име председавајућег ЕУ Луксембурга, рекао је да ће Савет министара ЕУ 25. априла расправљати о Студији изводљивости.

Брзина приближавања СЦГ ЕУ зависи колико брзо се буду спроводиле потребне реформе, а нарочито пуна сарадња са Хагом, рекао је амбасадор Холандије.

На састанку «Унапређеног сталног дијалога» представници државне заједнице, држава чланица Србије и Црне Горе и представници Европске уније разматрали су најважније закључке Студије изводљивости за придруживање Србије и Црне Горе Европској унији, као и процедуралне активности које претходе отварању преговора о стабилизацији и придруживању, каже се у саопштењу Дирекције за информисање Савета министара СЦГ.