У Новом Пазару одржан округли сто „Започињање преговора са ЕУ“ и пуштен у рад нови систем грејања у спортској хали „Пендик“

09. октобар 2013. |

Oкругли сто „Започињање преговора са ЕУ“, одржан је јуче у Новом Пазару у организацији Европског покрета у Србији (ЕПуС) и Мреже Европског покрета у Србији, а уз финансијску помоћ Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије. Учесници окрлугог стола - министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић, шефица српског тима за преговоре о чланству у ЕУ Тања Мишчевић, градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић и заменик директора Канцеларије за европске интеграције Огњен Мирић, су овом приликом пустили у рад и нови систем грејања у спортској хали „Пендик“, који је уграђен уз финансијску подршку Европске уније и Владе Швајцарске преко Програма европског партнерства са општинама ЕУ ПРОГРЕС.

Мишчевићева је на округлом столу , оценила да „седење у Београду и размишљање о ЕУ интеграцијама“ не води ничему и да је неопходно упознати се са реалном ситуацијом на терену.

„Обилазак локалних самоуправа биће наш приоритет, јер управо од њих највише зависи процес ЕУ интеграција и примена свега онога што се договоримо на састанцима са представницима Европске уније. Важно је да сами грађани буду укључени у овај процес и сазнају о чему се ту, заправо, ради“, рекла је Мишчевићева.
Бранко Ружић нагласио је да циљ Владе Србије није само „пуко чланство“ у ЕУ, већ афирмација европских вредности, система и законодавства.

Ружић је рекао да су Влада Србије и ЕУ су оријентисане ка помоћи у реализацији пројеката важних како за грађане Новог Пазара, тако и осталих градова.
„У јануару, највероватније, почињемо преговоре са ЕУ, тако да се надам да ћемо тад имати бољи приступ европским фондовима и да ће бити више пројеката“, навео је Ружић.

Мехо Махмутовић напоменуо је да жеља локалне самоуправе да створи европски Нови Пазар и да европске стандарде и нормативе доведе у тај град.

„Европска унија и Влада Швајцарске преко ЕУ ПРОГРЕСа у Новом Пазару финансирају више од 30 пројеката са 1,4 милиона евра, међу којима су изградња малих брана за спречавање изливања реке Рашке, инсталација новог система за грејање у Гимназији, постављање водоводне мреже у насељу Блажево, као и набавка возила за градски водовод и канализацију“, нагласио је градоначелник Махмутовић.

Округли сто „Започињање преговора са ЕУ и владавина права у Србији“ одржан је у циљу унапређења разумевања процеса европских интеграција кроз представљање конкретних ефеката и последица чланства у ЕУ, а организован је у оквиру пројекта “Европска унија – прилика или препрека?”, који ЕПуС и Мрежа Европског покрета у Србији спроводе уз подршку Канцеларије за европске интеграције.

У оквиру овог пројекта, у сарадњи са чланицама Мреже ЕПуС-а у Суботици, Ваљеву, Краљеву, Новом Пазару и Лесковцу, до краја новембра ће бити организовано пет округлих столова, а бавиће се ефектима приступања Европској унији у појединим областима релевантним за процес европске интеграције Србије.