Оtvoreno novo poglavlje skrininga

02. октобар 2013. |

U Briselu је danas, u okviru Procesa eksplanatornog skrininga, otvorenо novo, 24 poglavljepregovora o pridruživanju, koje se tiče pravde, slobode i bezbednosti.

Delegaciju Srbije, koja će se kroz razgovore sa ekspertima Evropske komisije upoznati sa evropskim standardima u ovim oblastima, predvodiće ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić i šefica srpskog tima za pregovore o pridruživanju Tanja Miščević.

Timovi stručnjaka iz Srbije i Evropske unije će raspravljati o mehanizmima borbe protiv organizovanog kriminala, ilegalnih migracija, azila, viznoj politici, kao i o borbi protiv korupcije. Ovi razgovori su nastavak prošlonedeljnih razgovora o reformi pravosuđa i o osnovnim pravima.

Ministar bez portfelja u vladi Srbije zadužen za evropske integracije Branko Ružić ocenio je da je Srbija već sada u partnerskom odnosu sa Evropskom unijom i da grabi krupnim koracima napred.

„Mi smo otpočinjanjem skrininga praktično promenili status“, rekao je Ružić novinarima u Briselu, gde je jutros počela runda skrininga posvećena poglavlju 24 – pravdi, slobodi i bezbednosti.

„Sada smo partneri sa EU i grabimo krupnim koracima napred”, ocenio je ministar, koji zajedno sa šeficom srpskog tima za pregovore o pridruživanju Tanjom Miščević predvodi brojnu srpsku delegaciju koju čine i eksperti iz Ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane i Bezbednosno-informativne agencije.

U naredna tri dana delegacija će se, uz pomoć stručnjaka iz Evropske komisije, upoznavati sa evropskim standardima u oblastima iz poglavlja 24, a Ružić je istakao da je reč o pitanjima od suštinskog značaja za građane Srbije.