Изложба "Примењена носталгија" отворена у Виљнусу

02. октобар 2013. |

Заменик министра спољних послова Литваније Андреас Кривас и амбасадор Србије у Пољској задужен и за Литванију Радојко Богојевић , отворили су данас у Градској скупштини у Виљнусу, девету изложбу фотографија „Примењена носталгија“, коју је организовала Канцеларија за европске интеграције Владе Србије.

„Изложба коју данас отварамо један је од начина да приближи главне градове Литваније и Србије, који не знају много један о другом, а што је још важније да људе два града учини блискијим“, рекао је овом приликом Андреас Кривас.

Он је истакао да су наше две земље географска раскршћа која су имала бурну историју , да је реч о европским културама које се разликују, те дауправо због тога имају много да понуде и једна другој и читавој европској заједници народа.

„Београд и Виљнус су два града у којима се традиционално сусреће са модерним и то нас чини Европом. Иако смо различити и на великој географској удаљености, фотографије показују да смо сви део Европе“, нагласио је Кривас.

Заменик министра спољних послова Литваније је изразио захвалност фотографима Инге Јуодите и Ненаду Петровићу, који су пронашли нове углове и ситуације у градовима које знамо.

Амбасадор Србије у Пољској задужен и за Литванију Радојко Богојевић рекао је да је овај пројекат замишљен као серија заједничких изложби два фотографа, једног из Србије и једног из земље председавајуће ЕУ.

“Основна идеја Примењене носталгије је да унапреди културну размену између две земље, као и да промовише европске вредности и сарадњу Србије са државама чланицама ЕУ” изјавио је Богојевић.

Амбасадор Богојевић је напоменуо и да је девету изложбу фотографија “Примењена носталгија” организовала Канцеларија за европске интеграције Владе Србије у сарадњи са Министарством спољњих послова Републике Србије, а уз финансијску подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и амбасаде Велике Британије у Србији.

Представници Србије и Литваније заједнички су указали да у тренутку док се отвара ова изложба, у Бриселу је у току скрининг за поглавље 24, и да су то разговори којима се утемељује европска будућност Србије. Литвански заменик министра спољних послова посебно је исказао захвалност Влади Србије и Канцеларији за европске интеграције, као и партнерима на пројекту - УНДП и Британској амбасади, на реализацији ове идеје.

Отварању изложбе осим, литванских и српских званичника и многобројних посетилаца, присуствовала је и Инга Јоудите, аутор дела изложбе.

Изложба ће, као пропратни део литванског председавања Европској унији, бити отворена у згради Градске скупштине Виљнуса у наредних седам дана, а потом ће посетиоцима бити доступна од 24.октобра и у холу литванског Министарства спољних послова.