Промоција водича за новинаре “Поглавља 23 и 24: о чему преговарамо?”

18. септембар 2013. |

У Музеју примењене уметности, синоћ је у организацији Немачке фондације за помоћ правним реформама у Србији ГИЗ, одржана промоција водича за новинаре “Поглавља 23 и 24: о чему преговарамо?”, чији су аутори помоћник директора у Канцеларији за европске интеграције Ивана Ђурић и шеф Одсека за политичке критеријуме и правду, слободу и безбедност у Канцеларији за европске интеграције Сања Мрваљевић Нишавић.

На промоцији су говорили министар правде и државне управе Никола Селаковић, председник НУНС-а Вукашин Обрадовић и Амбасадор Немачке у Београду Хајнц Вилхелм, као и шеф политичког одељења Делегације ЕУ у Србији Лука Бјанкони.
Говорећи о поглављу 23 везаном за правосуђе и основна права, Селаковић је нагласио да је потребно усвојити правне тековине ЕУ али и сачувати српске правне тековине.

Напомињући да су поглавља 23 и 24 од изузетне важности у преговарачком процесу, Селаковић је изразио наду да ће водич бити од велике користи за новинаре и да ће га употребити за десетак дана (25. и 26. септембра) када буду извештавали из Брисела где ће бити отворен експлеаторни дијалог о процесу преговорања између српске делегације коју ће он водити и ЕУ.

Министар је истакао да процес европских интеграција није само изградња и јачање институција већ да захтева и промену свести не само носилаца правосудних функција, већ и адвоката, стручне јавности, правосудне администрације као и обе гране власти, али и процес дисциплиновања целог нашег друштва.

Амбасадор Немачке у Београду Хајнц Вилхелм је изразио задовољство што преговори Србије и ЕУ могу да почну у јануару.

"Радујем се што преговори могу да почну у јануару. Колико видим све се одвија добро - са једне стране, припреме за локалне изборе на Косову теку добро, са друге стране све оно што се дешава у Бриселу", рекао је Вилхелм.

Према његовим речима, ова два поглавља се баве веома сложеним питањима.
Он је похвалио министра правде Селаковића који је, како каже ефикасан и компетентан и који јако добро влада овим питањима.

Шеф политичког одељења Делегације ЕУ у Србији Лука Бјанкони указао је да је издавање оваквог приручника дошло у правом тренутку јер преговори ЕУ са Србијом у суштини почињу отварањем поглавља 23 и 24.

"Та два поглавља садрже оно што се сматра фундаменталним принципима демократије", рекао је Бјанкони.

Вођа ГИЗ-овог пројекта за помоћ правним реформама у Србији Мајк Фалке истакао је да се поглавља 23 и 24 не тичу само правосуђа и безбедности већ да се баве и борбом против корупције и организованог криминала, питањем имиграција, азила, интегрисањем граница, људска права, управљање границама...

Он је указао да ће процес европских интеграција имати утицај на друштво у целини.
Сва питања из поглавља 23 и 24, осим тога што ће бити прва и отворена и последња затворена, имају велику улогу у свим европским правним тековинама, а изазов ће представљати, како је нагласио, постизање равнотеже између очувања националног идентитета и прилагођавања европским вредностима.

Водич садржи одговоре на многа кључна питања као што су ко води преговарачки процес, како се он одвија, шта су правне тековине ЕУ и на којим се принципима заснивају, зашто има 35 поглавља, шта је то скрининг, како се креирају мерила за отварање преговарачких поглавља, а како мерила за затварање и друга питања.
У Музеју примењених уметности, поред презентације водича отворена је изложба фотографија журналистичко- документарне фотографије "Србија испред објектива" у организацији ГИЗ-а, која ће бити отворена до 21. септембра.

Аутори фотографија су покушали да одговоре како ће реформе утицати на свакодневни живот, како могу да се усвоје еворпски принципи и вредности уз поштовање националног идентитета и културне баштине, зашто су поглавља 23 и 24 посебно важна за успостављање владавине права и једнака заштита свих грађана и препусте посматрачу да о њима размишља.