“Примењена носталгија” отворена у Београду

25. јул 2013. |

Министар спољних послова Србије Иван Мркић и министар спољних послова Литваније Линас Линкевичијус, отворили су данас у галерији Народне банке Србије, девету изложбу фотографија „Примењена носталгија“, коју је организовала Канцеларија за европске интеграције Владе Србије. Том приликом српски министар спољних послова је нагласио да овакве манифестације, некада имају веће дејство на зближавање народа, него званични и озбиљни разговори политичара, док је његов литвански колега истакао да је важно градити мостове и тражити сличности међу људима.

“Ово је интересантан тренутак за све оне који воде политичке разговоре о важним питањима, да виде да су овакве манифестације благотворније и имају боље дејство него разговори званичника”, истакао је Мркић изразивши захвалност организаторима и ауторима изложбе, који су широј јавност пружили прилику да уоче сличности између Београда и Виљнуса.

“Колико год да смо удаљени, нема много разлика”, рекао је Мркић.
Литвански министар спољних послова нагласио је да је делегација Литваније дошла у Београд да разговара о билатералним питањима, али је ту и као председавајућа ЕУ.
“Србија је важан партнер Уније и ми се надамо да ће разговори о приступању почети што пре, надамо се за време нашег председавања, односно до краја године”, рекао је Линкевичијус.

"Примењена носталгија" је замишљена као серија заједничких изложби два фотографа, једног из Србије и једног из земље председавајуће ЕУ, а део је активности које Канцеларија за европске интеграције спроводи у оквиру реализације Стратегије комуникације Владе о приступању Србије Европској унији.

“Примењена носталгија” је пројекат који подразумева организацију и представљање изложбе фотографија насталих у главном граду државе председавајуће Европском унијом и Београду.

Последње недеље маја, аутор из Србије, фотограф агенција Бета Ненад Петровић, посетио је Виљнус, главни град Литваније и фотографисао места, догађаје, сцене и људе који га подсећају на његов родни град. Ауторка из земље председавајуће ЕУ, Инга Јуoдите, посетила је Београд и такође фотографисала град са истом намером. Основна идеја “Примењене носталгије” је да унапреди културну размену између две земље, као и да промовише европске вредности и сарадњу Србије са државама чланицама ЕУ.

Фотографије са изложбе можете да погледате на сајту "Примењене носталгије"- http://www.primenjenanostalgija.com/sr/index.html