Комесар Филе посетио Канцеларију за европске интеграције

17. јул 2013. |

Европски комесар за проширење Штефан Филе, у оквиру своје дводневне посете Београду 17. и 18. јула, посетио је данас и Канцеларију за европске интеграције Владе Србије и на тај начин, пожелео много успеха земљи која улази у нову, одлучујућу фазу у односима са Европском унијом, након што је Европски савет 28. јуна одлучио да отвори преговоре о приступању са Србијом.

Комесар Филе је посебно изразио жељу да дође у Канцеларију да би, како је рекао, свим запосленима лично честитао на послу који је до сада урађен.

„Ваша Канцеларија је увек била у првим редовима током свих кључних изазова која је Србија имала и има на путу ка Европи. У периоду честих избора и многих промена Владе, КЕИ је представљала компас за читаву српску администрацију, и смирено настављала да ради без обзира на околности, када су времена била добра, али и када су била тешка“, истакао је Филе.

Посебно се осврнуо на чињеницу да ће Споразум о стабилизацији придруживању коначно ступити на снагу у септембру, што је једно велико постигнуће за Србију.
„Имали сте и друге успешне приче, све засноване на смиреном, сталном и озбиљном раду: подсетио бих све на визну либерализацију, један од циљева који је постинут још 2009. године, као један од најважнијих или на веома позитивно Мишљење које сте добили за вашу пријаву за чланство. Претпостављам да је припрема 2500 одговора на наш Упитник у рекордном року један од задатака који ћете се сви ви сигурно наставити да памтите“, подвукао је евопски комесар и додао да Србију већ чекају наредни кораци у процесу преговора са ЕУ о чланству.

Штефан Филе је изразио очекивање да ће Канцеларија за европске интеграције играти главну улогу на овом путу ка приступању и нагласио да је то место где се ће се одигравати свакодневна координација процеса приступања, адреса на којој ће читава српска администрација гледати и тражити смернице у вези са изазовним усклађивањем са правним тековинама Европске уније. Комесар је истакао и важност чињенице да ће Канцеларија координирати планирање и спровођење европских фондова у оквиру претприступне помоћи (ИПА), што је једна посебна улога нарочито када Србија добије децентрализовано управљање.

„Уверен да ћете наставити да будете исто тако професионални, посвећени и истрајни у савладавању наредних корака на путу Србије ка Европској унији. Унапред се радујем да радим са свима вама на изазовима који следе“, нагласио је на крају посете Канцеларији за европске интеграције комесар за проширење Штефан Филе.

У пратњи европског комесара су и представници Европске комисије, који ће на сутрашњем Семинару о приступним преговорима, председнике релевантних државних институција упознати са сложеним процесом преговора. Учесницима семинара на почетку ће се обратити и потпредседница Владе за европске интегарције Сузана Грубјешић.