Немачка одобрила Србији 208,5 милиона евра за развојне пројекте

25. јун 2013. |

Директор Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије Милан Пајевић и руководилац Сектора за југоисточну Европу и Кавказ Министарства за привредну сарадњу и развој Владе Немачке Анете Зајдел потписали су данас Протокол о развојној сарадњи за 2013. годину.

Пајевић је објаснио да су у оквиру сарадње за 2013. годину Србији за развојне пројекте расположива средства у износу од 208,5 милиона евра, од чега 195 милиона у форми зајмова и 13,5 милиона бесповратних средстава у облику техничке помоћи.

Он је рекао да ће средства бити усмерена на реализацију пројеката у три приоритетне области – јавна инфраструктура, пре свега енергија и вода, затим економски развој и запошљавање, као и унапређење јавне администрације и јачање институција.

Према његовим речима, у оквиру развојне сарадње између Србије и Немачке од 2000. до 2012. године нашој земљи је било намењено 1,3 милијарде евра развојне помоћи.

Зајдел је указала на то да је Србија дала велики допринос целом региону југоисточне Европе када је у питању развој, и изразила наду да ће сарадња и даље бити добра и успешна.

Она је навела да, што се тиче развојних пројеката, Србија заузима једно од водећих места када су у питању средства која добија од Немачке.