Потписан пројекат "Подршка процесу европских интеграција у Србији” вредан 2,2 милиона евра

29. мај 2013. |

Немачка ће са 2,2 милиона евра подржати Србију да се на ефикасан и стручан начин припреми за преговоре о приступању Европској унији (ЕУ) у областима пољопривреде, економије, финансијских услуга и регионалног развоја.

Споразум о додели тих средстава, кроз пројекат техничке сарадње „Подршка процесу европских интеграција у Србији”, потписали су данас у Влади Србије директор Канцеларије за европске интеграције Милан Пајевић и шефтог пројекта у Србији Андреј Хорват, у присуству и немачког амбасадор Хајнца Вилхелма.

Вилхелм је оценио да потписивање Споразума о спровођењу Пројекта техничке сарадње између српске и немачке стране значи да се стварају најбољи предуслови да српска влада буде спремна и припремљена када почне преговарачки процес.

Према његовим речима, тај пројекат је планиран још у јуну 2011. године, на нивоу преговора влада двеју земаља, када Србија још није имала ни статус кандидата.

Управо та чињеница, нагласио је Вилхелм, јасно показује колико је Немачка увек била заинтересована за европску перспективу Србије.

Корисник средстава је Канцеларија за европске интеграције Републике Србије, партнери у реализацији су Министарство финансија и привреде и Министарство пољопривреде, а спроводи га Немачко удружење за међународну сарадњу (ГИЗ) уз подршку Савезног министарства за економску сарадњу и развој Немачке.

Пројекат техничке сарадње започет је 2012. године након добијања статуса кандидата, а његов првенствени циљ је да помогне административно – техничке припреме за преговаре о поглављима правних тековина која се односе на пољопривреду, економију и финансијске услуге и регионални развој. Ове теме обухваће су пројектом у 15 од укупно 35 поглавља правних тековина ЕУ.

Поред тога, саставни део пројекта је и размена специфичних знања и вештина о преговарачком процесу између стручњака држава чланица ЕУ са колегама из Србије.

Предвиђено је да пројекат траје до 2015. године.