Србији одобрено 34,3 милиона евра у оквиру Инвестиционог оквира за западни Балкан

28. мај 2013. |

Србији је одобрено 28 грантова вредних 34,3 милиона евра за пројекте, који су створили услове за даље инвестиције и зајмове у износу 1,7 милијарди евра, изјавио је данас шеф делегације Европске уније Венсан Дежер на конференцији о резултатима Инвестиционог оквира за Западни Балкан.

“Србија је део европске породице и мора да заузме своје место, а ми ово радимо првенствено за грађане Србије”, рекао је Дежер, додајући да је пројекат започет пре четири године, када су били потребни нови, креативни механизми за инвестиције у нове пројекте.

Инвестициони оквир је инструмент који доприноси чвршћој сарадњи између земаља региона и пружа помоћ у областима енергетике, транспорта, животне средине и инфраструктуре, рекао је директор Канцеларије Владе Србије за европске интеграције Милан Пајевић и нагласио да је оквир специфичан јер даје бесповратну помоћ пројектима мање вредности, који треба да допринесу ефикаснијој реализацији кредита намењених капиталним пројектима.

Србија учествује у 6 регионалних пројеката у оквиру иницијативе Инвестиционог оквира за западни Балкан. Од оснивања, крајем 2009. године, овим јединственим инструментом је обезбеђена подршка од 280 милиона евра бесповратних средстава за развој приоритетних инвестиција широм Западног Балкана, чија је процењена вредност 13 милијарди евра

Инвестициони оквир за западни Балкан је заједничка иницијатива Европске комисије, Развојне банке Савета Европе, Европске банке за обнову и развој, Европске инвестиционе банке, као и групације Светске банке и КфW-а, у партнерству са билатералним донаторима и владама земаља западног Балкана. Овај оквир подржава друштвено-економски развој и процес придруживања и приступања земаља Западног Балкана Европској унији, обезбеђујући финансијску и техничку помоћ стратешким инвестицијама у области транспорта, енергетике, животне средине, социјалних сектора, развоја приватног сектора и енергетске ефикасности.

Карту пројеката финансираних у оквиру инвестиционог оквира за западни Балкан можете да погледатеовде.