Европа отворено у Центру Београда

14. мај 2013. |

Централна прослава дана Старог континента обележена је 11. маја у центру Београда у оквиру манифестације "Европа отворено". На стотине грађана престонице, али и градова Србије дошло је у Дом омладине где су их чекали жонглери, мађионичари, политичари, чланови дипломатског кора,представници институција и невладиног сектора, музичари.

Посетиоци су имали прилику да обиђу штандове у оквиру Фестивала културе , образовања и грађанског активизма, цртају, пошаљу поруку Европи из видео кабине постављене испред улаза, учествују у интерактивном квизу о Европи, напуне мобилне уређаје у оквиру промоције пројкта " Стаwберрy трее" - соларног пуњача који је понео награду ЕУ као технолошка иновација и коначно, уживају у концерту Рамба Амадеуса.

У оквиру манифестације промовисан је и "Тим Европа", независна мрежа 19 експерата специјализованих за теме везане за ЕУ.

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер је, уручујући сертификате члановима тима, рекао је да, након низ година реформских напора и решавања проблема као што су сарадња са Хашким трибуналом и нормализација односа Београда и Приштине, сада постоји реалистична могућност да се преговори о чланству у ЕУ отворе у наредним седмицама.

"Србија је протеклих година направила суштински прогрес и то нас доводи до важног момента када је Европска комисија предложила да се Србији да датум почетка преговора о чланству и сада треба да убедимо земље чланице да се сложе да се одреди датум", рекао је Дежер.

Директор Канцеларије за евроинтеграције Милан Пајевић је овом приликом рекао да треба надокнадити оно што је пропуштено у последње две и по деценије, и сада више пажње посветити упознавању јавности са читавим низом тема везаним за ЕУ, унутрашње реформе и модернизацију.

"Сувише времена потрошили смо на висока политичка питања која су нас у јавном дискурсу спречила да се посветимо свакодневним животним питањима", рекао је Пајевић, и додао да сада треба уложити више напора да те информације дођу до што већег броја грађана, и тако се борити против предрасуда и манипулација којима су грађани били изложени.

Пајевић се нада да ће у Србији за неколико година постојати десетине и стотине експертских тимова, и да ће они функционисати у свакој локалној заједници.

Прослава Дана Европе био је и повод за организовање дебате "Разговарајмо о Европи" коју су са ученицима средњих школа из Смедерева, Апатина, Неготина, Лесковца, Краљева, Младеновца и Смедеревске Паланке, водили амбассадор ЕУ Дежер и министар просвете науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић.

Дебата је завршена одабиром пет школа чији ће ученици са својим професорима пет дана боравити у Брииселу и обићи институције ЕУ.