Дан Европе биће облежен многобројним манифестацијама широм Србије

08. мај 2013. |

Дан Европе - 9. мај, који се прославља у знак сећања на 1950. годину када је на предлог тадашњег министра спољних послова Француске Роберта Шумана успостављена наднационална организација за управљање индустријом угља и челика, претеча модерне Европске уније, биће обележен многобројним манифестацијама у Београду и другим градовима Србије.

Канцеларија за европске интеграције Владе Србије у сарадњи са дечјим позориштем „Чарапа“ и Дечијим културним центром Београда, за најмлађе организује представу „И ја бринем о својој планети“, која ће бити одржана у Дечијем културном центру, 9. Маја у 11 часова.

У Дому омладине биће одржане различите манифестације, попут цртања о Европи за најмлађе, дебата за ученике средњих школа с амбасадором ЕУ Венсаном Дежером и министром просвете, науке и технолошког развоја Жарком Обрадовићем.

Током манифестације биће одржани Европски филмски фестивал, изложба стрипа и карикатура на тему "Србија и ЕУ", концерт Рамба Амадеуса, али ће грађани моћи да виде и програме финансиране средствима ЕУ, као и разноврсно културно наслеђе земаља чланица ЕУ.

Поред Београђана, у изложби стрипа и карикатура имаће прилику да током маја уживају и грађани Лесковца и Сомбора, док ће део репертоара савременог европског филма моћи крајем маја да виде Новосађани и Нишлије.