ЕК препоручила да се отворе преговори о приступању са Србијом

22. април 2013. |

Потпредседник Владе Републике Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић изјавила је да данашња препорука Европске комисије (ЕК) да се отворе преговори о приступању са Србијом представља почетак неповратног процеса који ће нашу земљу увести у велику европску породицу, уз чију ћемо помоћ имати веће шансе да се економски консолидујемо и кренемо напред.

Грубјешић је истакла да је Србија, у извештају који је данас усвојен, похваљена за убрзано испуњавање своје европске агенде, посебно у областима владавине права, реформе правосуђа, борбе против корупције, као и за унапређење људских и мањинских права, пословне климе и реформи из области економије и регионалне сарадње.

Она је оценила да је наша земља институционално спремна да почне процес преговора и навела да је пред нама велика обавеза и одговорност да се у потпуности окренемо унутрашњим реформама које ће створити уређено и праведније друштво по мери обичног човека.

Према њеним речима, коначно је дошло време да се уместо европским условима бавимо европским стандардима, а само од нас зависи колико ћемо брзо ићи.

Грубјешић је поручила да нам, након деценије изневерених очекивања, препорука за отпочињање преговора омогућава да уђемо у лигу уређених држава – тамо где Србија припада историјски, културно и економски.

Ово је шанса, како је навела, да од Србије направимо модерну државу 21. века, и да уместо теме постанемо актер европске политике.

Она је указала на то да кроз преговоре добијамо шансу да модернизујемо земљу и омогућимо бољи животни стандард свих грађана, наводи се у саопштењу Кабинета потпредседника Владе

Извештај ЕК о напретку Србије у остваривању потребног степена усклађености са критеријумима за чланство и кључним корацима предузетим ка видиљивом и одрживом побољшању односа са Косовомможете да преузмете овде.