Унапређење сарадње Србије и Црне Горе у пословима европских интеграција

01. април 2005. |

Београд, 1. април 2005. године - Канцеларија за придруживање Европској унији Владе Републике Србије саопштила је да су представници Канцеларије и Министарства за економске односе са иностранством и европске интеграције Црне Горе разговарали данас у Подгорици о унапређењу сарадње у пословима европских интеграција.

Унапређење сарадње односи се на области техничких прописа, стандардизације, интелектуалне својине, јавних набавки, превођења правних тековина ЕУ, финансијске помоћи ЕУ, као и других питања од важности за брзу и квалитетну припрему процеса преговарања и закључивања Споразума о стабилизацији и придруживању.


Састанак је био посвећен разматрању конкретних иницијатива и доношењу закључака усмерених ка развоју модела двоструког колосека, посебно оних који ће омогућити да после добијања очекиване позитивне оцене Студије о изводљивости ефикасно отпочне процес преговарања и закључења Споразума о стабилизацији и придруживању, прецизира се у саопштењу.


На састанку је договорено и да буде настављена и интензивирана сарадња између Министарства и Канцеларије, у циљу размене искустава, као и да се о покренутим иницијативама писмено информишу владе држава чланица, како би се даље развијале активности које ће омогућити убрзање процеса придруживања ЕУ.