Инфо сесија у оквиру кампање „Европа, то си ти“ одржана у Лесковцу

08. април 2013. |

Тридесет представника локалних управа Јабланичког и Топличког округа учествовало је на информативном састанку „Пут до ЕУ фондова, корисни савети и искуства“ у оквиру кампање „Европа, то си ти“

Током презентација које су у Лесковцу 3. априла 2013. одржали стручњаци Канцеларије за европске интеграције Републике Србије, Сталне конференције градова и општина (СКГО) и Програма партнерства са општинама ЕУ ПРОГРЕС, учесници су имали могућност да се упознају са досадашњим праксама у начину приступања фондовима Еворпске уније (ЕУ), а чула су се искуства људи из ова два округа који су већ радили на припреми пројеката са којима су аплицирали за ЕУ средства.

Маја Јовановић из Канцеларије за европске интеграције провела је учеснике састанка кроз досадашњу праксу и искуства, као и ток ЕУ интеграција.

„Процедуре које су прописане могу да изгледају компликовано али је у суштини све веома прецизно описано“ рекла је Маја Јовановић.

Она је позвала представнике локалних администрација да буду одлучнији, да прате објаве на различитим интернет порталима пошто је доста информација доступно у различитим фондовима ЕУ и других донатора.

„Важно је да имате тимове који су способни да ово раде и спремни да укључе представнике и других институција у планирање пројеката“ казала је Маја Јовановић.

О значају постојања пројектних тимова говорила је и Сунчица Несторовић из општине Куршумлија која је истакла да су многи пројекти реализовани у тој општини јер су различите управе имале слуха за људе који се баве пројектима и нису мењали тимове после промене власти.

Потврду оваквог става учесници су добили и од Марка Вујачића, заменика менаџера ЕУ ПРОГРЕС програма. Он је нагласио да су тимови кључни као и континуирано унапређење знања и вештина људи који раде на пословима пројектовања.

„Наше досадашње искуство говори да је развојна компонента пројекта најважнија и саветовао бих да то да имате у виду када приступате том послу“ рекао је Вујачић.

У другом делу програма било је речи о пројектима којима је руководио СКГО. Санела Вељковски и Ивана Максић пренеле су своја искуства у планирању пројеката и у њиховој имплементацији.

„Моја је препорука да се удружујете, да се повезујете јер ћете на тај начин и лакше доћи до фондова и видети да и овде у Србији има људи чије је искуство драгоцено“ рекла је Ивана Максић.

Овај информативни састанак је део информативно-едукативне кампање „Европа, то си ти“ коју финансирају Европска унија, Влада Швајцарске и Влада Републике Србије преко Програма европског партнерства са општинама ЕУ ПРОГРЕС а коју спроводи Балканска истраживачка мрежа БИРН Србија. Кроз низ активности и догађаја у јужној и југозападној Србији до јуна ове године, у оквиру кампање грађани ће имати прилике да се ближе упознају са европским вредностима, праксама и стандардима, како би самостално и информисано формирали своје ставове о приступању Србије Европској унији.