Новинарима уручене награде за најбољи прилог о европским интеграцијама

25. март 2013. |

Седам српских новинара примило је данас награде за најбоље извештавање о процесу евроинтеграција, а лауреати су награђени студијском посетом Бриселу, током које ће се срести са званичницима Европске комисије и Европског парламента, и колегама новинарима који извештавају из седиста ЕУ. Награда, која је додељена седми пут, данас је уручена Данијели Пантић са Телевизије Прва, Ирини Самопјан са РТВ Војводина, Милици Димитријевић из листа "Политика", Биљани Кузмановић са РТВ Лав, Ивани Павловић са портала "Еуроактив", Данијели Лаловић са РТВ Панчево и Биљани Ђогић новинарки продукцијске куће "Мрежа".

Награде су уручили директор владине Канцеларије за евроинтеграције Милан Пајевић, шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер и представник спонзора "Ерсте банке".

Пајевић је награђеним новинаркама захвалио на допиносу извештавању јавности о процесу евроинтеграција и изразио наду да ће наставити да то чине и у будућности.

"Биће нам потребне у још ширем обиму информације о том нашем путу и настојањима. Жеља нам је да се више концентришемо на она питањима која се више односе на наше свакодневне интересе, а називамо их секторским политикама", рекао је Пајевић, нагласивши да је модернизација институција чвор онога што у наставку процеса евроинтеграција Србија треба да учини.

Дежер је, честитајући добитницама, костатовао да је нормално да сваки грађанин Србије очекује садржајне информације, а да је изазов новинара да произведу те информације и помогну грађанима да разумеју процес евроинтеграција.

Како је истакао, и сами новинари треба да развијају схватање европске тематике, да располажу са више информација и да имају прилику да учествују на семинарима и одлазе на студијска путовања.