Градови и општине с југа и југозапада Србије у кампањи „Европа то си ти“

22. март 2013. |

Представници Делегације Европске уније ЕУ у Србији, Канцеларије Владе Србије и Програма европског партнерства са општинама ЕУ ПРОГРЕС поручили су градоначелницима и председницима општина с југа и југозапада Србије да од њихове способности зависи колико ће донација добити у наредном периоду и да је због тога неопходно оснажити капацитете управа да на најбољи начин одговоре изазовима ЕУ интеграција.

На радном ручку организованом поводом почетка кампање „Европа то си ти“ окупили су се градоначелници и председници из 25 градова и општина јужне и југозападне Србије, из Пчињског, Јабланичког, Топличког, Златиборског и Рашког округа и показали спремност да подрже акцију приближавања Европе локалним заједницама које представљају.

Заменик шефа делегације ЕУ у Србији Адриано Мартинс потврдио је одлучност Европске уније да снажно подржава Србију на путу европских интеграција и да ће наредни период обележити још интензивнија сарадња на иницијативама које долазе из неразвијених или недовољно развијених подручја.

„Фондови ЕУ су отворени за све пројекте који у својој основи имају развој ваших заједница, међуопштинску сарадњу или јачање прекограничних иницијатива. У том послу бићемо заједно и све институције ЕУ које имају своје представнике у Србији биће вам на располагању. Али, ви сте носиоци тих пројеката и иницијатива,“ рекао је Мартинс.

Менаџер ЕУ ПРОГРЕСа Грем Тиндал подсетио је на досадашње резултате које је његов тим заједно са локалним управама постигао кроз спровођење десетина пројеката и нагласио да југ и југозапад Србије има капацитета да одговори на изазове које доноси наредна етапа ЕУ интеграција.

„Ако смо успели да вам у последње три године помогнемо да покренете неке важне ствари у вашим локалним заједницима онда је наша мисија испуњена. Али, оно што је кључно је деполитизација развоја. Није битно који председник је започео пројекат, већ да пројекат буде на добробит свих становника једне средине и успешно окончан “, рекао је Тиндал.

О важности сарадње локалних самоуправа са институцијама Републике Србије говорио је директор Канцеларије за европске интеграције Милан Пајевић који је објаснио улогу ове институције у систему расподеле донаторске помоћи и изразио спремност да са својим тимом помогне локалним управама да на бољи начин приступају европским фондовима.

„Важно је да се добро разумемо и да знамо шта су нам циљеви. Верујем да ће ова кампања помоћи да до тога дођемо. У локалним срединама, већ је видљива подршка Европске уније и настојаћемо да тако буде и у наредном периоду,“ рекао је Пајевић.