Завршен састанак Унапређеног сталног дијалога у области транспорта, енергетике, животне средине и регионалног развоја

08. март 2013. |

У Београду је данас завршен дводневни секторски састанак Унапређеног сталног дијалога између Владе Републике Србије и Европске комисије у области транспорта, енергетике, животне средине и регионалног развоја.

Представници надлежних институција наше земље информисали су експерте Европске комисије о реформама у области саобраћајне инфраструктуре, пре свега о спровођењуАкционог плана за друмску и железничку инфраструктуру на Коридору 10, као и о реализовању активности у вези са Основном регионалном саобраћајном мрежом у Југоисточној Европи. Разговарало се и о транспортној политици, о усклађивању са правним тековинама ЕУ у сектору друмског, железничког и интермодалног транспорта, пре свега када је реч о превозу робе и путника и безбедности на путевима, као и о унутрашњим водним путевима, о поморском и о ваздушном саобраћају. Посебно је било речи оспровођењу Споразума о успостављању заједничког европског ваздухопловног подручја и о усвајању прописа у вези са „Јединственим европским небом“.

Стручњаци Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине и других надлежних институција представили су Енергетску стратегију Србијеи реформе учињене у складу са обавезама премаУговору о оснивању Енергетске заједнице. Било је речи о унутрашњем тржишу нафте, гаса и електричне енергије и инфраструктурним пројектима у овој области. Теме састанка биле су и безбедност снабдевања, енергетска ефикасност и обновљиви извори енергије и нуклеарна безбедност и заштита од зрачења.

Европска комисија обавештена је и о напреткуоствареном у погледу успостављања система за децентрализовано управљање ИПА фондовима ЕУ.

Важан део скупа посвећен је актуелном развоју у области политике и законодавства ЕУ када је реч о климатским променама, односно о усаглашавање саевропским законодавством у овој области када је реч о механизамза мониторинг тих промена, трговини емисијама, квалитету горива, емисији CO2из аутомобила, супстанцама које оштећују озонски омотач, флуорованим гасовима, али и другим питањима у вези са међународном и регионалном сарадњом.У области заштите животне средине теме је такође била усклађивање прописа са правним тековинама ЕУ у области квалитета ваздуха, управљања отпадом, квалитета вода, заштити природе, инустријског загађења и управљања, хемикалија и буке.

За све теме о којима је било речи разматрани су, осим усклађивања прописа, и финансијски планови, односно стратешко планирање и инвестирање средстава како из националних фондова, тако и из ИПА претприступних фондова ЕУ које Србија користи у ове сврхе.