Дробњак: Улазак Србије у ЕУ се не доводи у питање

25. фебруар 2013. |

Нико у Бриселу не доводи у питање улазак Србије у Европску унију (ЕУ) и Хрватска ће наставити да јој помаже на том путу изјавио је данас у Београду бивши главни преговарач Хрватске са ЕУ и амбасадор те земље у ЕУ Владимир Дробњак.

" Датум ћете сасвим сигурно добити, пре или касније, и нико у Бриселу не сумња да ће једнога дана и Србија бити чланица ЕУ", казао је Дробњак новинарима после јавне дебате о хрватским искуствима на путу ка ЕУ.

Он је додао да је пут ка ЕУ врло захтеван, али да на крају има велику награду, додајући да ће Хрватска и у годинама које долазе наставити да помаже Србији на том путу.

Дробњак је оценио и да је Србија у предности у односу на Хрватску на почетку њених преговора о чланству, јер Београд има јаснију слику о томе шта га чека, посебно о мерама које су неопходне за отварање и затварање преговора.

Помоћник хрватског министра спољних и европских послова Хрвоје Марушић рекао је да је Хрватска заиста на страни Србије и да Хрватска жели европску Србију.

Он је оценио да предвиђени улазак Хрватске у чланство ЕУ, 1. јула, представља и први корак читавог региона ка Европској унији.

"Хрватски успех показује да тај процес иде ка једном остваривом циљу и биће више у прилици да помогне свим њеним суседима, укључујући и Србију", казао је Марушић.

Директор Канцеларије за европске интеграције Владе Србије Милан Пајевић захвалио је колегама из Хрватске на пренесеним знањима и искуствима о процесу прикључивања ЕУ на радно-оперативном нивоу, што ће, како је навео, допринети да процес припрема Србије за преговоре о чланству био што темељније урађен.

Он се сложио са Владимиром Дробњаком да Србија у неким аспектима у овом тренутку јесте у бољој позицији него Хрватска, када је та земља била на почетку преговора о чланству у Унији.

"Господин Дробњак је управо говорио да та ствар у којој смо ми у предности јесте да знамо тачно шта нас чека захваљући томе што знамо кроз шта је Хрватска пролазила и кроз шта се спрема да прође Црна Гора”, казао је Пајевић додавши да је политичко питање оно по чему се, како је рекао, Србија разликује не само од Хрватске, већ и од осталих земаља у региону.