Србија и Европска унија потписале споразум о текстилу

31. март 2005. |

БРИСЕЛ, 31. марта 2005 - Србија и Европска унија данас су у Бриселу потписале Споразум о текстилу, који омогућава слободну размену и свеобухватну сарадњу у том сектору и даје изгледе српској текстилној индустрији да вишеструко повећа извоз у ЕУ, преноси агенција Бета.

Споразум су потписали српски министар за економске односе са иностранством Милан Париводић, а у име председавајућег ЕУ амбасадор Луксембурга у ЕУ Мартина Шомер, као и директор за текстил у Европској комисији Пол Вандорен.

Српска скупштина би тај документ, према рецима Париводића, требало да ратификује по убрзаном поступку, тако да ступи на снагу 1.јуна или 1. јула.

То је први споразум који је само једна од држава чланица државне заједнице Србије и Црне Горе (СЦГ) потписала с европском двадесетпеторицом у оквиру `двоструког колосека` у придруживању ЕУ.

Министар Париводић је изјавио да тај споразум има велики економски значај јер `омогућава да Србија у земље ЕУ потпуно слободно извози комплетан текстил и текстилне производе`, што је важно јер због вишег степена обраде ти производи имају и вишу цену. Истакао је да споразум има можда и још већи политички значај `јер је то први уговор који Србија закључује с ЕУ`.

Париводић је подсетио да се 70 одсто извоза српских текстилних производа пласира на тршиште ЕУ, док око 60 одсто увоза текстила у Србију долази из ЕУ.

Увоз текстила из ЕУ у Србију је прошле године достигао је вредност од око 280 милиона долара, казао је Париводић, изразивши уверење да ће српски извозници брзо моћи да наконаде дефицит у овој привредној области.

Директор за текстил у Еврпској комисији Пол Вандорен је оценио да ће потписивање споразума о текстилу између ЕУ и Србије `значајно утицати на повећање билатералне трговине у блиској будућности`.

На питање да ли Комисија сматра да су сада законским мерама и преуређењем државних служби отклоњене опасности да поново буде проблема с утврђивањем порекла робе која се из Србије извози у ЕУ, он је одговорио да је `споразум ту веома јасан`. `Споразум садржи низ одредби које гарантују да ће се ова промена у режиму трговине спровести глатко`, нагласио је Вандорен.