Висока подршка реформама неопходним за улазак у ЕУ

31. јaнуар 2013. |

Подршка европским интеграцијама у последњих шест месеци пала је за 8 %, тако да  сада ЕУ интеграције подржава 41% грађана, али истовремено чак 66% грађана подржава реформе које су неопходне за улазак у ЕУ, док 62% грађана подржава решавање проблема у односима Београда и Приштине, показало је најновије  истраживања о оријентацији грађана Србије према ЕУ, спроведено у децембру 2012. године.

Приликом представљања резултата истраживања, директор Канцеларије за европске интеграције Милан Пајевић напоменуо је да ови подаци говоре да су грађани са једне стране осетљиви на све што доживљавају као политичке услове за чланство, као што је решавање наших односа са Приштином, али да са друге стране високо цене потребу да се свакодневни живот реформише на начин који подржавају европски прописи и пракса.

 „Треба рећи и да подршка Европској унији пада и у земљама чланицама, највише као последица економске кризе и неспремности грађана ЕУ да својим новцем финансирају посрнуле економије других чланица, па и тај аспект треба имати у виду када посматрамо смањење подршке и код наших грађана“, нагласио је Пајевић.

Он је скренуо пажњу на то да је истраживање рађено у недељи после ослобађајућих пресуда Готовини, Маркачу и Харадинају у Трибуналу у Хагу, односно непосредно после почетка спровођења одлуке о отварању пунктова на административним прелазима Србије и Косова.

„Чињеница је међутим да 62% грађана подржава решавање проблема у односима са Приштином, и каже да би тај проблем требало решавати без обзира на то што то од нас очекује ЕУ“, нагласио је директор Канцеларије за европске интеграције.

Пајевић је објаснио да када је реч темама које доминирају свакодневним животима и очекивањима грађана, охрабрује то  да огромна већина (66%) подржава реформе  које је неопходно спровести не само ради уласка у ЕУ, већ пре свега због унапређења живота свих нас који живимо у Србији.
„Ове реформе се односе на практично све сфере свакодневног живота: запослење, школовање деце, здравствену заштиту, узгој здраве хране, куповину јефтиније и квалитетније робе, борбу против загађења ваздуха, ефикасну заштиту пред судовима, ефикасније остваривање људских права, права нас као потрошача у односу са трговцима“, истакао је Милан Пајевић

Директор Канцеларије поручио је да ће  Влада Србије,  препознајући подршку грађана променама ка бољем животу, наставити са свим активностима које је отпочела, а које воде смањењу корупције, јачању економије, већем привредном расту, стабилним условима пословања.

„Грађани и даље ЕУ виде највише као пут ка бољој будућности младих, као подручје са више могућности за запошљавање и као могућност да путују где желе, а то то су традиционално теме са највећом подршком“, рекао је Пајевић у изјави о најновијем истраживању јавног мњења, које можете да преузмете овде.