Министарство пољопривреде представило твининг пројекат

31. март 2005. |

БЕОГРАД, 31. марта 2005 - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије представило је данас `твининг` (Twinning) пројекат техничке помоћи том министарству вредан три милиона евра који финансира Европска унија

Министарка Ивана Дулић-Марковић истакла је да је то први партнерски пројекат у области пољопривреде са земљама чланицама ЕУ, прецизирајући да се ради о сарадњи са министарствима пољопривреде Словеније и Холандије.

Она је рекла да је циљ пројекта, који че трајати 2,5 година, развој институција у оквиру Мнистарства пољопривреде Србије у складу са стандардима ЕУ, односно, пружање основне подршке изградњи капацитета у министарству које ће онда креирати законе и аграрну политику и омогућити да се она заиста и примењују.

Потпредседник Владе Србије Мирољуб Лабус рекао је да је `твининг` пројекат у области пољопривреде прво партнерство које је остварила нека институција у оквиру влада са земљама ЕУ, истакавши да је то део обимног плана да до 2012. године Србија уђе у ЕУ.

Лабус је изразио задовољство што је партнерство успостављено са Холандијом која је велики светски извозник пољопривредних производа и Словенијом која је на најбољи начин прошла транзицију ка модерној пољопривреди у односу на све новопримљене земље чланице ЕУ.

Шеф Делегације Европске комисије у Београду Шосеп Љоверас рекао је да је `твининг` пројекат у области пољопривреде значајан за Србију као земљу са огромним потенцијалом у тој области.

Он је нагласио да је од 1998. године урађено неколико стотина `твининг` пројеката из разних области и у разним земљама које су се спремале за улазак у ЕУ.